Foto: SVT

Per Bolund nytt språkrör i Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Per Bolund tar som väntat över som manligt språkrör i Miljöpartiet efter Gustav Fridolin. Det står klart efter att en majoritet av kongressledamöterna röstat för valberedningens förslag.

– Jag är fantastiskt glad och stolt och hedrad att mitt parti har valt mig till det finaste jobb man kan ha, säger Bolund.

Finansmarknadsminister Per Bolund var valberedningens förslag och klar favorit inför kongressen. Han vann med rösterna 171 mot 87 över utmanaren Magnus P Wåhlin från Växjö.

– Det skulle bli en promenadseger för Bolund, men när fler och fler i partiet fokuserat på frågor om solidaritet och rättvisepolitik, så valde väldigt många av ombuden att rösta på den mer vänsterorienterade kandidaten Magnus Wåhlin i språkrörsvalet, säger SVT Nyheters politikreporter Love Benigh.

En stolt och glad Per Bolund passade också på att tacka sin utmanare för en väl genomförd kampanj. Somliga ut partiet har ansett att MP borde betona sociala frågor och fördelningspolitik mer, något Wåhlin har lyft. Men Per Bolund vill tona ner motsättningen.

-Magnus har varit bra på att visa på en del av vår politik. Jag har själv lyft att vi  behöver ett socialt rådslag där vi behöver ta fram en ny social grön politik, säger han.

Tidigare på lördagen blev det också klart att Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin får förnyat förtroende. Men valet var mest en formalitet, då det saknades någon utmanare.

Efter att Per Bolund valts till nytt språkrör kom statsminister Stefan Löfven in på scenen för att hålla ett kort tal inför MP:s kongress. Statsministern talade bland annat om vikten av att mobilisera inför det kommande EU-valet.

Per Bolund ställer sig positiv till flera motioner på MP-kongressen. Bland annat att, enligt modell från Kanada, dela ut pengar som man tar in i miljö- och klimatskatter igen till alla medborgare, som en återbäring.

– Jag tror det kan vara en intressant väg framåt som jag tycker vi skall titta närmare på. Jag tror att det ger möjlighet att känna att när man nu betalar miljöskatter så kan det ge en pluskant tillbaka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.