Nu ska fler testas utanför vården

Publicerad

Antalet tester för covid-19 kommer att utökas. Nu ska även bland annat polis och räddningstjänst testas. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S).

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att ta fram en strategi för att testningen av covid-19-symtom ska kunna skalas upp. Nu är detta klart.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger på en pressträff, där även FHM:s generaldirektör Johan Carlson finns med, att Sveriges nya strategi är att poliser, räddningstjänst och ytterligare personal i samhällskritiska uppgifter nu ska testas vid symptom av covid-19.

Coronapandemin

– Det handlar om att nå 50 000–100 000 provtagningar per vecka, säger Hallengren.

Socialministern är mer vag under dagens pressträff om hur många tester i veckan det är tänkt att man ska mäkta med, jämfört med vad Folkhälsomyndigheten aviserade för snart två veckor sedan. Då förklarade myndigheten i Agenda att man inom några veckor skulle kunna testa 100 000 i veckan.

Få testkedjor på plats

Både Hallengren och Carlson underströk att utmaningen med att utöka kapaciteten var att få alla delar av den kedja en provtagning innebär på plats.

– Nu har vi haft en kapacitet som klarat sjukvårdens behov ganska väl. Där utbrotten varit som värst som i Stockholm har det varit trångt, men det beror inte på själva testen utan kedjorna som måste komma till, säger Johan Carlson.

Med kedjorna menas att man måste hitta möjligheter för personer att kunna ta själva testet, få testet ivägskickat för analys och sedan hitta ett säkert sätt att få in provsvaren i sjukvården igen.

Privata aktörer

Hittills är det regionernas laboratorier som analyserar testerna, men de ska nu kunna stöttas upp av statliga laboratorer och även privata aktörer.

– Vi är väldigt tacksamma för att gensvaret från andra aktörer varit så stort, säger Johan Carlson.

Samtidigt noterade Elisabeth Marmorstein, SVT Nyheters politikreporter att det ännu inte fanns någon tydlig tidsram över när den nya strategin ska kunna fungera fullt ut.

– Man har också varit noga med att den här utökade testningen inte får konkurrera ut de viktigaste testningarna, alltså vårdpersonal och de svårt sjuka, säger hon.

Samtidigt underströk socialministern att de utökade testerna handlade om att testa för om en person har covid-19. Inte för om någon redan haft covid-19 också.

– Vi följer utvecklingen med FHM om hur säker en sådan testning. men vi är inte där ännu, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet