I princip alla tekniska lösningar som presenteras på mässan handlar om att göra livet enklare för människan. Foto: Karin Fagerlund/SVT

Nu startar världens största techmässa

Publicerad

I dag öppnar portarna till världens största teknikmässa i Las Vegas. Självkörande bilar, augmented reality, robotar, smarta hem och mycket annat lockar över 170.000 människor till ökenstaden.

Samtidigt som Las Vegas får lite efterlängtat regn börjar köerna byggas upp till entrén för CES (Consumer Electronics Show) 2018 på Las Vegas Convention Center. Här ställer nästan 4.000 företag ut sina produkter och uppfinningar. Och det är just det sistnämnda som mycket handlar om.

De runt 800 startupföretag som är här har förhoppningar om att just deras uppfinning ska bli nästa stora hype, däribland finns en handfull svenska företag. Har de tur matchar de med en av många investerare som också tagit sig hit för att gräva guld i teknikbranschen.

– Alla stora företag börjar litet. Många av de överlever inte, men den här mässan har ett stort värde. Till och med Bill Gates har sagt att mässan hjälpte Microsoft att växa och att vi gjorde mycket för hans företag, berättar Gary Shapiro, vd för Consumer Technology Assocation som, som står bakom CES.

Självkörande bilar växer

Årets mässa bjuder på en bilshow som är större än någonsin tidigare. Alla stora bilföretag är här för att visa upp sin variant på självkörande bil. För det är inte fråga om ifall de självkörande bilarna ska ta över våra gator, utan om när. Och just den frågan kan inte ens experterna här svara på. En av nötterna att knäcka är att få folk att faktiskt vilja släppa kontrollen till en dator.

En amerikansk undersökning har visat att 50 procent vill åka självkörande, medan 50 procent är tveksamma. Bland annat vill man orolig för säkerheten, pålitligheten och kostnader. Men det här tror inte experterna kommer att bli ett problem.

– När smarta telefoner kom var det många som tyckte att de inte behövde några appar, men när man väl testade dem så kunde man inte tänka sig att vara utan dem. Jag tror det kommer bli samma sak med självkörande bilar, säger David Liniado från bilföretaget Cox Automotive.

Smarta sängar och kylskåp

I princip alla tekniska lösningar som presenteras här på mässan handlar om att göra livet enklare för människan. Bland annat kan vi förvänta oss flera nya digitala assistenter. Det är bara ett år sedan Amazons Alexa och Google Assistant presenterades på CES men succén var omedelbar, något som gör att fler valt att haka på trenden med röststyrda datorer.

På hushållssidan kommer vi därför att se ännu fler uppkopplade saker. Vad sägs till exempel om ett kylskåp som håller koll på dina inköp eller ger förslag på recept baserat på vad du har hemma?

Även inom hälsa handlar mycket om att göra tillvaron bekvämare. Bland annat är en hel avdelning avsatt för att hjälpa oss att sova bättre. Det är allt från hjärnstimulerande huvudband till smarta sängar och en uppkopplade kuddar som enligt experter ska hjälpa en alltmer sömnlös befolkning att sussa om nätterna.

CES 2018 pågår i Las Vegas 9-12 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer