En kvinna testar olika sminkmöjligheter med hjälp av ett dataprogram. Foto: TT

Fem heta trender på techmässan i Las Vegas

Publicerad

2018 blir ännu ett år då tekniska innovationer kommer att slå oss med häpnad. Men i takt med att vi blir allt mer bekväma med tekniken, ju mer kommer vi att förvänta oss av den.
Det här är SVT Nyheters trendspaning från CES-mässan i Las Vegas.

VR-glasögon på CES-mässan i Las Vegas. Foto: TT

1. AR och VR växer

Trodde du att virtual reality och augmented reality bara var en fluga? Tänk om. AR och VR kommer få oss att fundera på vad som är verklighet.

VR tycks bland annat utvecklas till ett socialt verktyg. I framtiden kommer du sannolikt att kunna hänga med polarna på ”riktigt” via VR-glasögon. VR fortsätter även att växa inom sjukvården för att bland annat bota fobier och hjälpa till vid posttraumatisk stress och depressioner.

AR kommer bli mer konsumentvänligt med mobilappar utvecklade för AR eller XR som en del väljer att kalla det – ”mixed reality”. Fler butiker kommer att börja använda sig av AR för att exponera kampanjvaror, så förbered dig på fler Pokemon-zombies på gatorna.

2. Digitala assistenter

På förra årets CES lanserade både Amazon och Google sina digitala assistenter – Alexa och Google assistent. Båda har blivit succéer och i år kommer fler konkurrenter ut på marknaden. Relativt låga priser gör att de digitala assistenterna har möjlighet att ta sig in i en majoritet av hemmen inom en snar framtid.

3. Artificiell intelligens

De digitala assistenterna bygger på artificiell intelligens och det tycks som om alla tekniska produkter blir allt bättre på att förstå människans behov. I framtiden väntas till exempel de digitala assistenterna inleda konversationer och föreslå saker som du kan vara intresserad av. Det kommer i sin tur leda till att vi bygger en relation med vår assistent eller robot.

En man testar ansiktsscanning på mässan. Foto: TT

4. Glöm ditt lösenord!

Trött på att du aldrig kommer ihåg ditt lösenord? Om några år kommer vi skratta åt att vi överhuvudtaget använde lösenord. Nu ökar användningen lavinartat av ansiktsscanning, fingeravtryck, ögonigenkänning och annat mänskligt som kan bekräfta din identitet.

5. 5G – fiber i fickan

Det supersnabba trådlösa nätverk som just nu byggs kommer att revolutionera vår uppkopplade värld. Med 5G kommer det gå att skicka filer i hastigheten 10 gigabytes per sekund. Tänk dig en film på två timmar som laddas ned på några sekunder.

5G har redan börjat användas på några ställen i Kina och USA och 2020 kommer det stort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer