Foto: Hasse Holmber /TT

Ny kartläggning: Många har jobbat utan skydd inom äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av de anställda i äldreomsorgen har vid något tillfälle arbetat utan rätt skyddsutrustning. Det visar en ny undersökning. På en rad håll i landet har frågan om personalens skydd lett till djupa konflikter.

Mer än var tredje uppger att man vid något tillfälle jobbat utan rätt skydsutrustning, och mer än var sjätte har gjort det under de senaste veckorna. Det visar en ny enkätundersökning från fackförbundet Kommunal där Novus ställt frågor till ett representativt urval av förbundets medlemmar (se faktaruta.)

Enkäten visar också att varannan anställd är orolig över tillgången på skyddsutrustning, och att 5 procent valt att gå till jobbet trots förkylningssymptom, i de flesta fall för att inte lämna kollegor i sticket.

Munskydd inom vården under covid

Flera konflikter

På en rad håll i landet har konflikter uppstått när personalen inte fått den utrustning de begärt. Medan fack och skyddsombud velat se en miniminivå av både munskydd och visir vid allt arbete nära covid-patienter, så har de ansvariga cheferna kunnat luta sig mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att munskydden bara ska tas fram när det finns risk för ”stänk”.

SVT:s granskning har visat hur Arbetsmiljöverket tidigare varit kritiskt mot begreppet ”stänk”, och beskrivit det som missvisande. Men i dag har man enligt ledningen inte längre någon kritik, och begreppet har flera gånger använts för att tillbakavisa krav på munskydd.

Så sent som den 8 maj menade en ansvarig chef i Västra Göteborg till och med, som svar på protester från personalen, att det krävdes en ”extrem fara för stänk och skvätt” för att munskydden skulle plockas fram.

Om Kommunals undersökning

Kommunal har låtit undersökningsföretaget Novus ställa frågor till ett urval av medlemmarna som är yrkesverksamma inom hemtjänst och särskilda boenden, för att undersöka synen på skyddsutrustning under pandemin.

Undersökningen genomfördes under perioden 20-26 maj, och antalet svarande är 4463 vilket ger en svarsfrekvens på 44,6 %. Novus bedömer att inget tyder på att bortfalllet skulle snedvrida resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet