Ny lag ska stoppa bluffreor – vart tredje erbjudande kan bli olagligt

Publicerad

Det ska bli slut på att butiker höjer priset kort inpå rean för att sedan sänka det och visa på överdrivna rabatter. En ny lag träder i kraft den första september, och många av sommarreans erbjudanden skulle vara olagliga om lagen redan gällde.

Sommarrean pågår för fullt och många är på jakt efter ett kap. Men det gäller att vara på sin vakt, så att erbjudandet faktiskt är så bra som det verkar.

Statistik hos prisjämförelsesajten Prisjakt visar att många butikers rea-erbjudanden kan se ut att vara en bättre affär än vad de egentligen är.

Senaste 30 dagarna

Från den första september gäller nya regler kring hur ett erbjudande under rea ska presenteras. I stället för att jämföra med det senaste priset, så ska det lägsta priset under de senaste 30 dagarna visas.

På så sätt kan butiker inte längre höja priset precis innan rean börjar och på så sätt förstärka rabattprocenten.

– Mer än vart tredje erbjudande som finns på vår sajt just nu har hög risk att bli olagligt från första september, säger Carl Lindholm, PR-chef på Prisjakt.

Falska reor

Diskussionen om falska reor har intensifierats under senare år, enligt Carl Lindholm. Han tror att utvecklingen mot mer handel online, där butiker justerar sina priser väldigt ofta, kan ligga bakom.

– Butiker ändrar priser miljontals gånger per dag numera. Det har bidragit till att vissa butiker omedvetet gör fel. Det finns också butiker som medvetet gör fel. När konkurrensen blivit hårdare har man behövt ta till fulknep, säger han.

Mindre ansvar för konsumenten

Enligt marknadskonkurrenten Pricerunner kommer lagförslaget göra skillnad för konsumenten på framför allt två sätt: konsumenten behöver ta mindre individuellt ansvar att kolla prissättning och reahetsen kan komma att minska.

Lagen sätter även större press på hur näringsidkare samlar in kundomdömen och begränsar möjligheten för falska kundomdömen – det viktigaste omdömet inför ett köp enligt Pricerunner.

Hur kommer lagen påverka konsumtionen under reaperioderna framöver? 

– En av våra kundundersökningar visade att hälften av alla konsumenter inte litar på att prissänkningarna faktiskt stämmer under reor, så den här lagen skulle kunna påverka konsumtionen positivt och att färre känner sig lurade, säger Evelina Galli, Teknik- & konsumentexpert på PriceRunner. 

Se exempel på hur butikernas prissättning fungerar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.