Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT, JESSICA GOW / TT

Ny lag ska stoppa aggressiva skatteupplägg

Uppdaterad
Publicerad

Skatterådgivare ska tvingas informera skattemyndigheter om råd som marknadsförs till deras kunder.

Det föreslår nu en statlig utredning, efter avslöjanden som Paradisläckan – om hur avancerade upplägg via skatteparadis används för att undvika skatt.

Avslöjanden i den så kallade Paradisläckan visade på omfattande skatteupplägg via skatteparadis och lågskatteländer, där bland annat SVT visade hur 1 000 svenskar finns i bolagsregister bara på Malta.

Nu föreslår en statlig utredning som tillsattes efter avslöjandena att skatterådgivare måste informera skattemyndigheter om vilka skatteupplägg man rekommenderar eller genomför åt sina kunder.

Paradisläckan

”Vill upptäcka luckor”

Syftet, enligt utredaren Marie Jönsson, är att ge Skatteverket ”tidig information om nya former av aggressiv skatteplanering” och hur vanlig den är.

Och också att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten. I dag slutar många skatteärenden i utdragna rättsprocesser, och man hoppas att en ny lag, ska ge större klarhet om vad man får och vad man inte får göra.

– Vi vill upptäcka luckor i lagen som kan täppas till, och vi hoppas att lagen ska få en förebyggande effekt där rådgivare inte ska chansa med upplägg, säger Marie Jönsson.

Straffet för rådgivare föreslås bli en sanktionsavgift beroende på skatteuppläggets storlek, men max 500 000 kronor, och lagen väntas träda i kraft den 1 juli 2020.

I dag finns ganska oklara gränser mellan vad som anses vara legitima skatteavdrag och vad som är otillåtet skattefusk, och det finns en stor gråzon. Politiker talar därför allt oftare om att bekämpa ”skatteundvikande” i bred bemärkelse.

Man vill helt enkelt försvåra möjligheten att slippa skatt, oavsett om det hamnar om upplägg som lagtekniskt är korrekta, eller om det handlar om lagbrott.

Malta borta från ”vita listan”

Vissa av uppläggen som avslöjades i Paradisläckan har inte kunnat bevisas vara olagliga, men Sveriges finansminister Magdalena Andersson har menat att det sticker i ögonen på många när man via skatteplanering försöker undvika skatt.

Den rödgröna regeringen beslutade redan förra året att ta bort Malta från den ”vita lista” över länder där svenskar slipper betala svensk skatt på bolagsvinster.

I Paradisläckan avslöjade SVT bland annat att finansmannen Christer Gardell hade flera miljarder i privata bolag på Malta, och att Svenskt Näringslivs dåvarande ordförande, Leif Östling, hade bolag på Malta med privata pengar i syfte att minska skatten.

Östling lämnade ordförande posten efter omfattande kritik, bland annat mot hans berömda uttalande om svenska höga skatter: ”Va fan får jag för pengarna?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet