Produkterna som innehöll arsenik. Foto: Freja Salö/SVT

Ny mätning visar: Arsenik i sex populära risprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Arsenik är ett mycket giftigt ämne som kan orsaka både cancer och diabetes. Men när SVT Nyheter låter undersöka tio populära risprodukter för barn och vuxna fann man arsenik i sex av dem.

Riskakor, frukostflingor för barn och helt vanligt ris är en del av vardagen i mångas liv. Men riset vi äter innehåller ett av de farligaste grundämnen som finns: Arsenik. Det visar laboratorieanalyser av sex olika risprodukter som SVT Nyheter har låtit göra.

– Den oorganiska arseniken är framför allt cancerframkallande och väldigt toxisk, så den påverkar cellerna på alla möjliga sätt. Förutom cancer påverkar den immunförsvaret, den ger effekter på lungorna, njurarna och levern, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet.

Mer i fullkornsprodukter

Det räcker att få i sig en väldigt liten dos dagligen för att risken för cancer ska öka, menar Marie Vahter.

– Det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls. Det är det som är problemet med många cancerframkallande ämnen, även arsenik. Och arsenik är kanske ett av de mest potenta cancerframkallande ämnena som vi har i vår miljö och i vår mat.

Är det farligt att äta mycket ris då?

– Risken ökar ju. Framför allt för barn vill man hålla nere exponeringen så mycket som möjligt. Man ska äta varierat, och det gäller även barn. Sedan kan man tänka på att fullkornsprodukterna innehåller mer arsenik och även andra metaller som kadmium. Det gäller både riskakor och fullkornsris, där själva skalet runt kärnan är kvar.

Farligare för små barn

Att få i sig arsenik är farligare ju mindre man väger. Ett treårigt barn som väger femton kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till både lunch och middag och tre riskakor till mellanmål hamnar på mycket höga nivåer arsenik per dag.

Barnet får i sig tre gånger mer arsenik än det riskbedömningsvärde som har tagits fram av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Små mängder också farligt

Även en vuxen kvinna på 65 kilo hamnar på nivåer över riskbedömningen om hon äter så mycket ris.

Även om man skulle ha en mer försiktig konsumtion av ris kommer barn upp i nivåer över riskbedömningen. För barn som väger 23 kilo eller mindre räcker med det att äta ris tre gånger i veckan, risflingor till frukost varannan dag och två riskakor om dagen under en vecka, för att få i sig för mycket arsenik.

Saknas riktlinjer

Vi äter fyra gånger mer ris i Sverige i dag än vad vi gjorde på 1960-talet. Arsenik finns i grundvattnet på många håll där ris odlas, och absorberas lätt av risplantan. Men trots det saknas det i dag ett gränsvärde för arsenik i mat som myndigheter och företagen inom livsmedelsindustri kan förhålla sig till.

Marie Vahter anser att myndigheterna behöver sätta gränsvärden, eftersom det kommer att tvinga industrin att ta fram produkter med mycket lägre koncentrationer.

– Det borde finnas ett gränsvärde. Jag vet att de har tagit upp problemet i den europeiska livsmedelsmyndigheten men jag tror att de får lov att trycka på, säger hon och fortsätter:

– Kanske beror det på att det finns ganska mycket ris och man vet inte hur man ska få fram nya produkter. Ett gränsvärde hjälper inte särskilt mycket om det slår ut hela marknaden. För det är väldigt många människor som är beroende av ris.

Två produkter från Coop

Två av produkterna SVT Nyheter undersökt som innehöll arsenik kom från Änglamark som ägs av Coop. Företaget skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man välkomnar ett fastlagt gränsvärde inom EU för arsenik i ris, eftersom branschen i dag inte har några regler att förhålla sig till.

Kelloggs, som också har produkter, med förhållandevis höga arsenikvärden, säger i en kommentar till SVT att företagets produkter följer alla gällande lagar och regler. Kelloggs uppger även att arsenik är ett ämne som förekommer i de flesta matvaror och att företaget arbetar tillsammans med forskare för att utvärdera fakta i ämnet.

Mars Food som bland annat har märket Uncle Ben's skriver i ett svar att det värdet ligger under CODEX-standard och att ris är basföda i många länder som aldrig kopplats till negativa hälsoeffekter. Vidare skriver de att de själva genomfört tester av oorganisk arsenik de senaste tre åren för att se att deras produkt håller sig under de värden Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har föreslagit.

Uncle Ben jasminris
7,06 mikrogram arsenik/portion
0,12 mg/kg

Änglamarks jasminris
4,82 mikrogram arsenik/portion
0,082 mg/kg

Änglamarks ekologiska riskakor
4,00 mikrogram arsenik/portion
0,2 mg/kg

Rice krispies
2,18 mikrogram arsenik/portion
0,093 mg/kg

Kelloggs coco pops
1,8 mikrogram arsenik/portion
0,077 mg/kg

Hipp ekologiska riskakor från 8 månader
0,8 mikrogram arsenik/portion
0,1 mg/kg

I de här produkterna fanns mindre än <0.050 mg arsenik/kg:

Hipp risgröt 4 månader

Risdryck Rice dream chocolate flavour


Semper risgröt med äpple och mango


Semper rismums tropiska frukter

Riskbedömningsvärde: Det finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik kg kroppsvikt och dag. Den har gjorts av Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Det är inte ett lagstadgat gränsvärde som företag och myndigheter måste hålla sig under.

Gränsvärde: Det saknas i dag ett lagstadgat gränsvärde som myndigheter och företag inom livsmedelsindustrin kan förhålla sig till.

Oorganisk arsenik:Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan. I den här undersökningen har vi mätt den totala mängden arsenik, alltså både organisk och oorganisk. Det är den vedertagna metoden att mäta och även om andelen oorganisk arsenik kan variera finns det alltid en betydande andel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arsenik i ris

Mer i ämnet