Utbildningsminister Anna Ekström (S) Foto: Henrik Montgomery/TT

Nationell plan föreslår mobilförbud i klassrum

Publicerad

Det ska bli förbjudet för elever att använda mobiltelefoner under lektionstid föresår en ny nationell plan för trygghet och studiero i skolan.

– Lärare ska bestämma i klassrummet och bestämma när mobiltelefoner får användas, säger Anna Ekström på en pressträff.

Det ska vara fokus på kunskap och bildning i alla klassrum i alla skolor i hela landet. Det budskapet ger utbildningsminister Anna Ekström (S) när hon presenterar den nationella planen för trygghet och studiero i skolan som förhandlades fram av regeringen, Liberalerna och Centerpartiet tidigare i år.

Som en del av planen föreslås att det ska vara förbjudet för elever i grundskolan att använda privata mobiler i klassrum. Enligt Anna Ekström ska grundregeln vara att mobiltelefoner bara ska användas när lärare ger tillåtelse till detta.

Ska kunna omhänderta mobiler

– Det här är ett förslag som kan spara värdefull lektionstid och underlätta för lärarna att upprätthålla en god studiero. Elever ska inte hålla på med sina mobiler på lektionstid utan koncentrerar sig på undervisningen, säger Anna Ekström.

Lärare ska enligt det nya förslaget även kunna omhänderta elevers mobiltelefoner i förebyggande syfte. I dag kan lärare endast göra detta om mobiltelefonerna stör undervisningen.

I grundskolan ska rektorer även kunna fatta beslut om att omhänderta mobiltelefoner under hela skoldagen.

”Lärare ska inte dra sig för att ingripa”

En annan del av planen för studiero och trygghet är att ge lärare och annan skolpersonal större befogenheter att ingripa fysiskt mot störande elever och för att avvärja våld och kränkningar.

– Lärare ska inte dra sig för att ingripa när det behövs. De ska känna att de har samhällets stöd när de utifrån skollag och läroplan upprätthåller studiero, säger Anna Ekström.

Rektorer ska enligt planen även få större möjligheter att omplacera och stänga av elever som vid flera tillfällen har brutit mot regler, stört undervisningen eller uppfört sig kränkande mot andra.

– Den som hotat eller utsatt en annan elev för våld har ibland fått gå kvar i sin klass i skolan när brottsoffret har fått byta skola och det sänder naturligtvis helt fel signaler, säger Anna Ekström.

Planen kommer nu att skickas ut på remiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.