Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny överbelastningsattack mot Socialdemokraternas hemsida

Publicerad

Socialdemokraternas hemsida har utsatts för ytterligare en överbelastningsattack. Ip-adresserna spåras uteslutande till Ryssland och Nordkorea.
– Vi ser allvarligt på det här, säger partiets kommunikationschef Helena Salomonson.

För knappt två veckor sedan, den 8 och 9 augusti, slogs partiets hemsida ut vid två tillfällen.

Första gången låg sajten nere under sju timmar – angreppet skedde några timmar efter att partiet gått ut med ett pressmeddelande om sin valkampanj. Enligt driftsleverantören spårades attackerna huvudsakligen till ip-adresser i Ryssland, Nordkorea, Japan, Spanien och Sydafrika.

Ny attack

Vid 21-tiden på måndagen inträffade ytterligare en attack, men den här gången låg sajten bara nere i sex minuter, uppger Dagens Nyheter.

Partiet ser allvarligt på de tre händelserna.

– Tre veckor innan ett val känns det här allvarligt. Det är här medborgarna kan få information om vår politik och svar på sina frågor, säger Helena Salomonson, Socialdemokraternas kommunikationschef, till SVT Nyheter.

Vill inte föregripa utredningen

Partiets it-leverantör uppger att ip-adresserna den här gången kan spåras uteslutande till Ryssland och Nordkorea. Socialdemokraterna har polisanmält händelsen – som rubriceras som dataintrång – och informerat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Jag utesluter inte att det kan komma fler attacker, den här typen av överbelastningsattacker är svåra att skydda sig mot.

Hackerattack i Västra Götaland

Även Socialdemokraterna i Västra Götaland utsattes under måndagen. I det fallet handlade det om en hackerattack som ledde till att hemsidan låg nere under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet