Intensivvårdsavdelning på Östra sjukhuset/ Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: TT arkivbild

Ny prognos: Här finns jobben 2026

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens yrken finns inom vården. Det uppger Arbetsförmedlingen i sin senaste yrkesprognos. Det kommer även att vara stor efterfrågan på snickare, systemutvecklare, lärare och ingenjörer.

Arbetsförmedlingen redovisar på tisdagen en uppdaterad prognos för omkring 180 yrken fram till år 2026. I prognosen analyseras framtidsutsikterna på ett och fem års sikt.

Yrken där det är minst konkurrens om jobben är barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det är framtidsyrken, bedömer Arbetsförmedlingen.

Även civilingenjörer, it-specialister, snickare och elektriker är yrken som har en fortsatt god arbetsmarknad, enligt prognosen.

När det gäller yrken som påverkats av pandemin och restriktionerna så slår det olika.

– I vissa yrken har efterfrågan ökat och i andra yrken minskat temporärt. Inom till exempel besöksnäringen och restauranger har efterfrågan minskat för att kanske nu börja ta fart igen. Medan i yrken inom vården ser vi ett ökat tryck på efterfrågan, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Utbildning viktigare

Utbildning är och kommer att bli en allt viktigare faktor för att få ett jobb.

En fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav. Utöver det tillkommer ofta krav på antingen en yrkes- eller högskoleutbildning.

– Det finns fortsatt möjligheter till jobb som inte kräver gymnasieutbildning, men möjligheterna är mindre och konkurrensen är större, säger Ingrid Viklund Ros.

Större konkurrens om jobben väntas i yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur medan variationen kommer vara stor inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport.

Fakta: Framtidsyrken

  • Urval av yrken som kräver högskoleutbildning 2022 Systemvaruanalytiker och IT-arkitekter Mjukvaru- och systemutvecklare Läkare Barnmorskor Specialistsjuksköterskor Grundutbildade sjuksköterskor Tandläkare Lärare Förskollärare Civilingenjörer
  • Urval av yrken som kräver högskoleutbildning 2026 Systemvaruanalytiker och IT-arkitekter Mjukvaru- och systemutvecklare Läkare Barnmorskor Specialistsjuksköterskor Grundutbildade sjuksköterskor Tandläkare Lärare Förskollärare Civilingenjörer
  • Urval av yrken som kräver gymnasieutbildning 2022 Medicinska sekreterare och vårdadministratörer Personliga assistenter Undersköterskor Byggnads- och ventilationsplåtslagare Träarbetare och snickare Elektriker Kockar och kallskänkor Hovmästare och servitörer Svetsare och gasskärare Lokförare
  • Urval av yrken som kräver gymnasieutbildning 2026 Medicinska sekreterare och vårdadministratörer Personliga assistenter Undersköterskor Målare Elektriker Byggnads- och ventilationsplåtslagare Träarbetare och snickare Kockar och kallskänkor Svetsare och gasskärare Buss- och spårvagnsförare

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.