Det finns en risk för brist på det material som används vid provtagning för coronaviruset. Foto: TT

Ny rapport: Brist på skyddsutrustning i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner larmar om brist eller risk för brist på personlig skyddsutrustning och provtagningsmateriel på sjukhusen. Det framgår av Socialstyrelsens nationella lägesrapport av beredskapen för det nya coronaviruset.

Landets regioner har inventerat totalt 71 sjukhus på uppdrag av Socialstyrelsen.

En fjärdedel av sjukhusen rapporterar om en måttlig påverkan på tillgång till förbrukningsmateriel, där skyddsutrustning ingår, och fem procent bedömer påverkan som betydande eller kritisk.

Det sammanlagda skyddsutrustningen i Sveriges regioner räcker för totalt 5806 diagnosbesök och 1444 vårddygn, enligt lägesrapporten.

För att möta det ökade behovet har Socialstyrelsen börjat köpa in skyddsutrustning och materiel för provtagning, genom EU och på egen hand, och leveranserna har börjat komma in i mindre kvantiteter.

Stor belastning på Vårdguiden

Av rapporten framgår också att åtta procent av sjukhusen bedömer påverkan på infektionssjukvårdsverksamheten som betydande. Det höjs även ett varningens finger för att belastningen på 1177 Vårdguiden, vars uppdrag är att leda personer med misstänkt coronavirussmitta rätt, kan bli för stor.

Majoriteten av inventerade sjukhus uppger att de upprättat rutiner för omhändertagande av patient med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer