Foto: TT

Ny rapport: Ekomaten varken nyttigare eller miljövänligare

Uppdaterad
Publicerad

Vi svenskar äter nästan mest ekomat i världen. Men ekologisk mat är varken nyttigare eller bättre för miljön än vanlig mat. Tvärtom, visar forskning.

Det här är en text från 2016 skriven av nyhetsbyrån TT. Den har åter (i februari 2018) börjat spridas. Kort efter att den publicerats kom ytterligare uppgifter från forskarna, som anser att de blivit misstolkade i svenska medier. Läs mer här:

Danska forskare kritiserar svenska nyheter om ekomat.

En dröm, en känsla utan verklighetsförankring som framför allt handeln tjänar stora pengar på.

Så förklarar Lars Bergström, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, framgången för ekologiska livsmedel.

I fjol ökade försäljningen av sådan mat med 39 procent, vilket var den högsta ökningstakten i världen.

Men nyttan av ekomat är ifrågasatt.

Nu senast från Danmark där en rapport från International Centre for Research in Organic Food Systems i Aarhus visar att ekologiskt framtagna livsmedel inte är nyttigare för oss människor än den mat som produceras på konventionellt vis. Inte är den miljövänligare heller.

Slutsatsen går, enligt forskarna, stick i stäv med den allmänna uppfattningen att ekomat är bättre för både hälsan och miljön.

Större växtnäringsläckage

Enligt professor Lars Bergström finns det omfattande forskning som visar att det varken finns hälsomässiga eller miljömässiga vinster med ekomat. Tvärtom.

– Samtliga experiment vi gjort visar att växtnäringsläckaget blir mycket större vid ekologisk odling.

Det stora problemet, säger han, är att skördarna bara blir runt hälften så stora vid ekologisk odling, vilket gör att den miljömässiga ”kostnaden” för varje produkt blir betydligt högre.

Enligt den danska rapporten tycks ekologisk mjölkproduktion vara bättre för miljön, medan ekologisk uppfödning av grisar är sämre eftersom det resulterar i större kväveutsläpp än sedvanlig grisuppfödning.

3.000 lärare

”Det finns många dilemman kring ekomat. Frigående djur släpper sin avföring ute på fälten, vilket orsakar kväveutsläpp med risk för nitratläckage”, säger en av forskarna, Lizzie Melby Jespersen, till Science Nordic.

Enligt Lars Bergström lägger staten, landstingen och kommunerna miljardbelopp varje år på subventioner av ekomat – utan vetenskapligt stöd för att det är bättre för vare sig hälsan eller miljön. Det handlar dels om miljöstöd till bönderna, dels om upphandlingar av ekomat till skolor och sjukhus.

– Jag räknade ut en gång att de extrapengar som läggs på ekologisk skolmat skulle räcka till 3.000 lärare. Det tycker jag är oansvarigt av politikerna. En av orsakerna till att det ser ut som det gör är att handeln tjänar så mycket på att sälja en dröm eller känsla, säger Lars Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.