Ny rapport: Över 500 adresser används i brottsupplägg

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har i en granskning hittat över 500 adresser som misstänks utnyttjas i olika brottsupplägg genom systematisk felaktig folkbokföring. Det handlar bland annat om bedrägerier, skattebrott och skenäktenskap.

– Vi trodde nog inte att det skulle vara så många. Ju mer vi tittade, desto mer hittade vi på något sätt, säger Anders Klaar, projektledare och verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsenhet.

I pilotprojektet har Skatteverket tillsammans med elva andra myndigheter på regeringens uppdrag kartlagt hur felaktig folkbokföring används systematiskt i olika brottsupplägg. Över 500 sk strategiska adresser som utnyttjas för sådana hittades i projektet.

150 identiteter har utnyttjats

Kopplat till adresserna har cirka 1 500 personutredningar gjorts kring både personnummer och samordningsnummer som använts felaktigt. Det ledde bland annat till att cirka 200 personer har registrerats som utvandrade och i 150 fall har de misstänktas identiteter utnyttjats på olika sätt.

– Det är ju någon annan människa som har använt sig av dem. Om man har flera identiteter kan man använda dem för bedrägerier, ta lån eller ha någon person i styrelsen för ett aktiebolag. Efter ett tag så kanske bolaget går i konkurs och då hittar vi ju inte personerna, säger Anders Klaar, projektledare Skatteverket.

Identiteterna som utnyttjas kan ske både med och utan personernas vetskap. I granskningen upptäcktes bland annat ett antal utländska studenter vars identiteter utnyttjats till att ta lån och att vara målvakter efter att de lämnat landet.

Vill kunna varna Bolagsverket

Rapporten har nu lämnats till regeringen. Myndigheterna i projektet vill bland annat att det snarast utreds om biometriska data, som till exempel fingeravtryck, ska kopplas till identiteter för att minska risken att de utnyttjas. Liksom att det blir mindre sekretess mellan myndigheter.

– Om vi på Skatteverket ser att det här är förmodligen en utnyttjad identitet, då kan inte vi berätta det för Bolagsverket till exempel att den används där. Den möjligheten skulle vi vilja få, att kunna dela information mellan myndigheter för att förhindra brott, säger Anders Klaar, Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.