Ny rapport till regeringen: Smitta inom äldreomsorgen i 15 av 21 län

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 finns nu på äldreboenden i 15 av Sveriges 21 län. Det framgår i länsstyrelsernas nya lägesrapport till regeringen. Den visar också att bristen på skyddsmaterial fortsätter öka i kommunerna.

I länsstyrelsernas nya lägesrapport till regeringen framgår att man fortfarande inte kommit igång med samordningen av skyddsutrustning mellan staten, regioner och kommuner. Det trots att regeringen nu slagit fast hur samordningen ska ske.

Flera län rapporterar samtidigt om tunga effekter på näringslivet, med bland annat risk för ökad psykisk ohälsa hos företagare. Det finns även signaler om ökad påverkan på livsmedelsförsörjning och läkemedelstillgång.

Coronapandemin

Stor oro i  regionerna

Av de regionala rapporterna framgår tydligt hur krisen nu sprider sig över landet. Covid-19 finns nu på äldreboenden i 15 av Sveriges 21 län. I både Dalarna och Örebro län har hela avdelningar på äldreboenden gjorts om till covid-19-avdelningar.

I Blekinge oroas jordbruksproducenter över att utländska gästarbetare inte kommer att kunna arbeta med skörden. I Halland utreder en kommun möjligheten att skjuta fram vaccinationsprogrammet i skolhälsovården för att kunna omfördela skolsköterskor till äldreomsorg. I Värmland har privata assistansbolag lämnat över ansvar till en kommun eftersom de själva inte kan bemanna sin verksamhet längre.

Egen tillverkning av munskydd

Samtidigt rapporterar Länsstyrelserna om flera åtgärder som är igång eller planerade. Flera länsstyrelser genomför redan sammanställningar av kommunernas behov av skyddsutrustning. De har kontakt med lokala producenter som ställer om sin produktion för att möta behovet.

I Kronoberg har man fått ”mycket bra respons” på ett utskick där man efterlyser skyddsutrustning från 400 företag i länet, skriver de. I Norrbotten har man startat en egen tillverkning av munskydd, visir och handsprit. Och Dalarna har ökat bårhuskapaciteten genom kylcontaintrar utplacerade i Falun, Borlänge, Mora, Avesta och Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet