Foto: TT

Ny sorts broccoli hämmar cancerceller

Uppdaterad
Publicerad

På 1980-talet fann brittiska forskare en vild broccoli-art på Sicilien. Genom att korsa den med vanlig broccoli har man fått fram en ”super-broccoli” – ett par tallrikar broccoli-soppa av den sorten hämmar tillväxten av cancerceller, säger forskarna. Och sorten kan odlas i kalla klimat.

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp som provodlat och funnit att den nya broccoli-sorten behåller sina hälsoegenskaper även i kyligare klimat.

Förra sommaren publicerade forskare vid brittiska Institutet för Matforskning i Norwich en rapport om att livsmedel med mycket glukorafanin i sig kanske kan bidra till minskad cancerrisk.

– När man äter den här broccolin går glukorafanin in i kroppens system och slår på alla möjliga försvarsmekanismer, och hjälper en att hålla sig frisk, säger Richard Mithen vid institutet i Norwich som var i Alnarp i dag.

Forskarna: Ger samma effekt som ett löp-pass

Enligt forskarna ger super-broccolin samma effekt som ett löp- eller gympa-pass: den sänker kolesterolet. Kroppen behöver bli av med gifter vi får i oss när vi andas eller äter, och broccolin hjälper enligt Mithen kroppens eget system att göra av med gifterna.

– Nu studerar vi en grupp män med prostata-cancer. En del av dem får superbroccoli, en annan del vanlig broccoli. Om några få år kommer vi att veta om superbroccolin ledde till att männen i den första gruppen drabbades mindre hårt av cancer än de övriga, säger Mithen.

Fick äta super-broccoli i 12 veckor

I rapporten som britterna publicerade 2013 utgick man från 48 frivilliga uppdelade på tre grupper. Under 12 veckors tid åt en grupp super-broccoli, en annan grupp åt vanlig broccoli och en tredje åt ingen broccoli alls. Efteråt fann forskarna att medlemmarna i första gruppen fått bättre ämnesomsättning och minskad mängd fettsyror i blodet. De drog slutsatsen att glukorafanin bidragit till att slå på antioxidant-gener, vilket fått ämnesomsättningen att fungera bättre, skriver de i sin rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer