Det är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp som provodlat och funnit att den nya broccoli-sorten behåller sina hälsoegenskaper även i kyligare klimat.
Förra sommaren publicerade forskare vid brittiska Institutet för Matforskning i Norwich en rapport om att livsmedel med mycket glukorafanin i sig kanske kan bidra till minskad cancerrisk.
– När man äter den här broccolin går glukorafanin in i kroppens system och slår på alla möjliga försvarsmekanismer, och hjälper en att hålla sig frisk, säger Richard Mithen vid institutet i Norwich som var i Alnarp i dag.
Forskarna: Ger samma effekt som ett löp-pass
Enligt forskarna ger super-broccolin samma effekt som ett löp- eller gympa-pass: den sänker kolesterolet. Kroppen behöver bli av med gifter vi får i oss när vi andas eller äter, och broccolin hjälper enligt Mithen kroppens eget system att göra av med gifterna.
– Nu studerar vi en grupp män med prostata-cancer. En del av dem får superbroccoli, en annan del vanlig broccoli. Om några få år kommer vi att veta om superbroccolin ledde till att männen i den första gruppen drabbades mindre hårt av cancer än de övriga, säger Mithen.
Fick äta super-broccoli i 12 veckor
I rapporten som britterna publicerade 2013 utgick man från 48 frivilliga uppdelade på tre grupper. Under 12 veckors tid åt en grupp super-broccoli, en annan grupp åt vanlig broccoli och en tredje åt ingen broccoli alls. Efteråt fann forskarna att medlemmarna i första gruppen fått bättre ämnesomsättning och minskad mängd fettsyror i blodet. De drog slutsatsen att glukorafanin bidragit till att slå på antioxidant-gener, vilket fått ämnesomsättningen att fungera bättre, skriver de i sin rapport.