Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Startar stiftelse för psykisk hälsa: Familjens sorg efter Ing-Marie Wieselgren. Foto: SVT/privat

Ing-Marie Wieselgrens anhöriga startar stiftelse: ”Bästa sättet att hedra henne”

Uppdaterad
Publicerad

En ny stiftelse ska – i Ing-Marie Wieselgrens anda – driva frågor kring psykisk ohälsa.

– Genom det här är hon odödlig. Vi ska fortsätta hennes arbete, säger svärdottern Lovisa Wieselgren.

Syftet med den nya stiftelsen är att hjälpa och stötta personer som arbetar mot psykisk ohälsa. Den nystartade stiftelsen har fått namnet ”Ing-Marie Wiselgren – tillsammans för psykisk hälsa”.

– Att föra hennes arbete vidare är det bästa sättet att hedra henne, säger Lars Stjernkvist, nära vän till Wieselgren och ordförande för stiftelsen, i Morgonstudion.

Svärdottern minns chocken

Ing-Marie Wieselgren var psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och regioner, SKR. Hon mördades då hon deltog på Almedalsveckan i Visby förra året.

Svärdottern Lovisa Wieselgren, som också är engagerad i stiftelsen, beskriver hur hon hamnade i ”total förnekelse” när hon nåddes av dödsbeskedet.

– Man kan vara beredd på mycket, men inte en sådan här händelse, säger Lovisa Wieselgren.

”Totalt mörker”

Lars Stjernkvist var själv på Almedalsveckan när mordet inträffade.

– Kontrasten mellan allt det här pratandet och skrattandet och sedan det totala mörkret, det kommer att finnas kvar alltid, säger han.

Gärningsmannen Theodor Engström dömdes i december till rättsspykiatrisk vård för mordet samt för förberedelse till terrorbrott genom mordförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.