Anders Tegnell har tagit del av den nya studien från Oxford som visar att den som blandat vaccin drabbas av biverkningar oftare. Foto: TT

Ny studie: Fler biverkningar när covidvaccinen blandas

Publicerad

De som tar en dos av AstraZenecas covidvaccin och en dos av Pfizers vaccin drabbas av fler biverkningar än de som tar två doser av samma sort. Det visar preliminära data från Com-COV studien vid universitet i Oxford.

Nästan 200 000 svenskar under 65 år hade redan hunnit ta den första dosen av Astra Zenecas vaccin när Folkhälsomyndigheten ändrade riktlinjerna efter att det blev känt att vaccinet kunde kopplas till en extremt ovanlig men farlig koagulationsrubbning.

Eftersom risken anses vara större för personer under 65 år rekommenderas de växla till ett mRNA vaccin när det är dags för den andra sprutan. Men det har inte funnits några studier på hur säkert det är att blanda vaccinen.

Kortsiktiga nackdelar

Nu visar en ny brittisk studie på drygt 460 personer att mixen kan leda till kortsiktiga nackdelar.

I en faktagranskad artikel som har publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet, skriver Oxfordforskarna att mixen av vaccin ledde till en ökad frekvens av milda till måttliga biverkningar efter den andra dosen. Det handlar bland annat om feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk.

Kan leda till ökad sjukfrånvaro inom vården

Professorn och forskningsledaren Matthew Snape menar att det är viktigt att allmänheten får kännedom om den ökade biverkningsrisken, särskilt eftersom länder som Sverige, Tyskland, Frankrike, Norge och Danmark uppmanar yngre åldersgrupper att byta vaccinsort om de har fått en första dos med Astra Zenecas vaccin.

– Våra resultat pekar på att strategin att blanda doser kan leda till ökad sjukfrånvaro dagen efter vaccination och det är viktigt att ha med det i beräkningen när man vaccinerar sjukvårdspersonal, säger Matthew Snape.

Oklart hur immuniteten påverkas

Biverkningarna var kortvariga och forskarna kunde inte se några allvarliga säkerhetsproblem med att mixa vaccinen.

Eftersom studiedeltagarna var 50 år eller äldre är det möjligt att biverkningsfrekvensen skulle kunna vara högre för yngre personer, enligt forskarna.

Än så länge vet de inte hur vaccinmixen påverkar immuniteten men de hoppas kunna svara på det om några månader.

Charlotte Thålin, som forskar på immunitet efter covid-19 vid Karolinska Institutet, tycker att det är en viktig studie.

– Visar det sig att kombinationer av olika vaccin är säkra och ger en lika bra immunitet som att ge samma vaccin upprepade gånger, kan det innebära en större flexibilitet och öka tillgången till vaccin, säger hon.

Tegnell: Avvaktar

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tagit del av studien.

”Studien visar relativt lindriga biverkningar av samma typ som vi känner till sedan tidigare. Däremot visar den att dessa biverkningar förekommer oftare och med andra intervall än vad man sett förut. Vi följer kunskapsutvecklingen och avvaktar mer data.” skriver han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.