Allt fler unga män känner sig oroliga för att utsättas för våld utomhus, enligt siffror från MUCF. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ny studie: Killar dubbelt så oroliga för våld utomhus jämfört med tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Det är dubbelt så vanligt att killar oroar sig för att bli utsatta för våld när de vistas utomhus, jämfört med tjejer, enligt en ny studie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Samtidigt visar Brå:s siffror att det är övervägande unga kvinnor som känner sig otrygga ute i sitt bostadsområde under sena kvällar.

Rapporten från MUCF undersöker ungas attityder och värderingar i Sverige. Nu har den första delen av tre publicerats och där går det bland annat att läsa om ungas attityder om allt från samhällsfrågor till politik

Enligt studien, som bygger på svar från unga i åldern 16-29 år, oroar sig tjejer generellt sett mer än killar för att bli utsatta för brott och hot. Men kollar man specifikt på oro för att utsättas för våld utomhus är förhållandet det omvända.

Dubbelt så vanligt att killar oroar sig

Drygt två av tre killar (70 procent), uppger en oro för att bli utsatta för våld när de vistas utomhus, jämfört med tjejer (36 procent). Det är dubbelt så vanligt att killar upplever denna oro jämfört med tjejer, enligt MUCF:s siffror för 20180. Det är en stor ökning sedan deras senaste studie 2013. Då oroade sig bara 26 procent av killarna för att bli utsatta för våld utomhus, respektive 32 procent bland tjejerna.

Unga kvinnor mest otrygga utomhus enligt Brå

I Brå:s trygghetsundersökning (NTU) ställs frågor om otrygghet utomhus i det egna bostadsområdet. Vid närmare titt på de svarande i åldern 16-19 och 29-24 år är de unga kvinnorna är i majoritet vad gäller otrygghet, år efter år.

Sofie Lifvin, utredare på Brå, kommenterar:

– Vi har ingen specifik fråga om man känner sig orolig för att utsättas för våld när man är ute, men däremot frågar vi om otrygghet ute i sitt eget bostadsområde. Där ser vi att unga kvinnor är betydligt mer otrygga än män.

I Brå:s senaste NTU, som presenterar siffror för 2018, svarade 44 procent av kvinnorna i åldrarna 16-19 år samt 20-24 år att de känner sig mycket eller ganska otrygga ute i sitt bostadsområde.Motsvarande siffra bland männen i åldersgruppen 16-19 år och 20-24 år, är endast 17 procent respektive 20 procent. 

”Mäter olika frågor”

Sara Fransson, utredare vid MUCF, svarar till SVT Nyheter över mejl att en förklaring till Brå:s och MUCF:s olika slutsatser dels kan bero på att de utgår från olika frågeställningar, dels olika trygghetsaspekter.

”Vår fråga mäter oro för att bli utsatt för våld ute, där 'ute' inte definieras vidare, medan Brå avgränsar den frågan till att enbart beröra otrygghet i det egna bostadsområdet.”

”Men vi tycker att det är viktigt att beakta båda dessa aspekter. En fråga som är viktig att fördjupa handlar till exempel var i utomhusområdet som unga tjejer och killar vistas i under sin fritid.”

Om undersökningarna

MUCF:s undersökning bygger på en enkät som skickats till 6000 slumpvis utvalda unga i åldern 16-29 år under hösten 2018. Svarsfrekvensen var 40 procent.  

Statistiken kring oro för att bli utsatt för våld ute bygger på frågan om man under de senaste 6 månaderna varit orolig för att bli utsatt för våld när man är utomhus.

Brå:s nationella trygghetsundersökning uppförs på uppdrag av regeringen varje år. Av de 200 000 personer som ingick i urvalet i NTU 2018 var det cirka 74 000 personer som deltog.  

Frågan om otrygghet vid utevistelse under kvällstid ställdes på följande vis: “Om du går ut ensam sent en kväll i området där du bor, hur trygg eller otrygg känner du dig då?” 

Källa: MUCF, Brå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.