73-årige Gert Wallenbro jobbar extra som trädbeskärare och har inga planera på att dra sig tillbaka. Foto: Michael Jansson/SVT

Ny studie visar: Allt fler pensionärer fortsätter arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Våra äldre har aldrig varit yngre. En ny studie visar att allt fler äldre kombinerar pensionen med att fortsätta arbeta. I dag arbetar dubbelt så många 80-åringar som för bara två år sedan. Och det verkar inte vara främst av ekonomiska skäl utan den ökade livslängden och lust att arbeta som ligger bakom. 

Sammanlagt arbetar 350 000 personer i Sverige samtidigt som de tar ut pension. Siffror som tjänstepensionsföretaget Alecta tagit fram med hjälp av SCB visar att var tredje 68-åring, var femte 73-åring och var tionde 79-åring fortfarande har inkomst av arbete.

– Vi kan i den här undersökningen se att allt fler kombinerar arbete och pension, det som vi kallar för jobbonärer, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

– Intressant är också att det inte främst är ekonomiska skäl som ligger bakom, utan det att lusten att arbeta. Arbete har en central plats i livet för att man ska må bra och då väljer många fler att fortsätta arbeta.

Inte alla orkar

Ingemar Hamskär, sakkunnig i pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksförbund (PRO), vill dock problematisera bilden av att alla äldre vill jobba längre. 

– I framtiden ser jag många olika typer av pensionärer. En del som inte orkar jobba, dem måste samhället försörja. Samtidigt har vi en allt större grupp som orkar och vill jobba längre, dem måste vi se till att arbetsmarknaden är anpassad för. Det kommer alla till del – individ, företag och samhälle, säger Ingemar Hamskär.

Fakta: Mer ur undersökningen

Alecta har analyserat inkomsterna för samtliga svenskar mellan 55 och 85 år, med sifferunderlag från SCB. Siffrorna visar att var tredje 68-åring, var femte 73-åring och var tionde 79-åring fortfarande har inkomst av arbete.

Både män och kvinnor arbetar i allt större utsträckning efter pensionen. Däremot är det fortfarande betydligt fler män än kvinnor över 65 år som arbetar. 

Störst andel arbetande 70-plussare finns i Gotlands län (36 procent), tätt följt av Jönköping och Uppsala län. Lägsta andelen står Norrbottens län för (27 procent).  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.