Ny våg av bluff-sms drabbar Postnords kunder

Publicerad

Postnord märker av en kraftig ökning av bedrägeriförsök i deras namn. De senaste veckorna har många människor fått sms där de uppmanas betala en fraktavgift för att lösa ut ett paket. Eftersom så få polisanmäler finns inga tillförlitliga siffror på hur omfattande problemet är, men polisen bekräftar att bedrägeriförsöken ökar

Birgitta Lennerstrand väntade på en viktig försändelse från sonen i USA när hon fick ett sms som utgav sig för att vara från PostNord. Där fanns en länk till en sida där hon uppmanades betala en fraktavgift för att få sitt paket. Till en början blev hon arg, men misstänkte inte att det var någon bluff.

-Jag klickade mig vidare för att se vad som stod i nästa. Och när det då stod att jag skulle betala så blev jag kanske misstänksam, men mer mot Postnord än någonting annat. Bedrägerierna fanns inte i mitt huvud då, berättar hon.

Bedragarna hittar hela tiden nya vägar

Hon är inte ensam, Postnord har märkt av en våg av just den här typen av bluff-sms de senaste veckorna.

-Bedragarna anstränger sig till det yttersta för att finna nya lösningar för att fiska pengar och vi från vår sida försöker självklart ligga steget före. Men det är en svår kapplöpning. De kommer att finna nya vägar, och vi kommer finna nya motmedel, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Polisen: Det kommer att öka

Det är lätt och billigt för kriminella att komma över många mailadresser eller telefonnummer och göra stora bluff-utskick. Eftersom väldigt få polisanmäler är det svårt att säga exakt hur stort problemet är.

-På grund av att det är så lätt och billigt att utföra och så svårt att åka fast så självklart finns det här och det kommer naturligtvis att öka, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Det handlar oftast om relativt små summor. I Birgittas fall skulle hon betala 19,96:-

-Skickar du ut till 10.000 eller 100.000 personer så blir det pengar i slutändan. Och det här vet de. Och så ska man ha klart för sig att de här internationella organiserade ligorna som opererar på det här sättet, de angriper ju inte bara i Sverige, de tar hela norden, hela Europa, säger Jan Olsson.

”Hemskt att inte kunna lita på människor”

Birgitta betalade aldrig, så hon har inte förlorat några pengar på det här – men tilliten har fått sig en törn.

-Jag tycker det är så fräckt. Det är urtråkigt, tycker jag. Det är hemskt att inte kunna lita på människor, säger ho

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer