Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) om riktlinjer kring privata sammankomster för att minska smittorisken i Sverige. Foto: Marko Säävälä / TT

Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson har presenterat nya föreskrifter för att förhindra smittspridning.

– Det här är ingen kokbok för hur man ska göra i varje enskild händelse, utan en övergripande samling allmänna råd, säger han.

Carlsson riktar ett antal allmänna råd till alla verksamheter – statliga myndigheter, företag, kommuner och regioner, föreningar och samfund.

– Sätt upp information, markera avstånd, möblera om för att skapa utrymme. Håll digitala möten så långt det låter sig göras. Undvik att samlas i trånga lokaler och erbjud handvätt och handsprit.

Allmänheten i stort råds att vara noggranna med handhygien, att hålla avstånd – både inomhus, utomhus och i kollektivtrafiken – och att undvika större sociala sammanhang.

Undvik trängsel

Kollektivtrafikens operatörer uppmanas av Folkhälsomyndigheten att köra i den utsträckning som krävs för att undvika trängsel.

– Att ställa in avgångar för att spara resurser är inte acceptabelt, vare sig på lokal, regional eller nationell nivå, säger Carlsson.

Därtill uppmanas operatörer att se över och begränsa antalet passagerare per fordon, och tillhandahålla information till passagerarna om hur de kan minska smittspridning. Passagerare uppmanas att undvika rusningstrafik i största möjliga utsträckning.

Begränsa antal kunder

Råden till handeln – butiker, varuhus och köpcentrum – är att begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt, och ta fram alternativa lösningar till kassaköer.

Föreningar uppmanas att i största möjliga mån skjuta upp årsmöten och stämmor, eller genomföra dem digitalt. Vad gäller idrottsföreningar är det, enligt Johan Carlsson, ”lite komplicerat”.

– Vi vill att människor ska röra sig utomhus, men det är speciella problem med idrotter som har närkontakt. Det ska man undvika i möjligaste mån. Vi vill att man skjuter upp matcher, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.