Överläkare Magnus Gisslén är positiv till att Paxlovid kan börja användas i Sverige inom de närmaste månaderna. Foto: SVT /Yonhap

Nya covidtabletter till Sverige nästa kvartal

Uppdaterad
Publicerad

Det antivirala läkemedlet Paxlovid ska bli tillgängligt i Sverige nästa kvartal, enligt ett avtal mellan Socialstyrelsen och tillverkaren Pfizer. Tabletterna minskar risken för svår sjukdom bland högriskpatienter, men har mer osäker effekt för andra.

Beskedet är mycket välkommet, säger överläkaren och infektionsforskaren Magnus Gisslén till Svenska Dagbladet.

Han pekar särskilt på att covid-19-vaccinerna har svag effekt hos många personer som har nedsatt immunförsvar, och att de därför behöver kompletterande skydd. De nya omikronvarianterna BA.4 och BA.5 väntas göra behovet ännu större.

– Den behandling vi oftast använder nu är monoklonala antikroppar och de har inte lika bra effekt mot de här nya varianterna. Däremot vet vi att antivirala läkemedel som Paxlovid fungerar väldigt bra också mot nya varianter av SARS-CoV-2, säger Magnus Gisslén.

Godkänt sedan i januari

Paxlovid godkändes redan i januari av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, men introduktionen har dröjt eftersom de EU-gemensamma förhandlingarna har kärvat. Nu har Socialstyrelsen slutit avtal direkt med Pfizer.

Läkemedlet hindrar viruset från att föröka sig i cellerna. Tabletterna ska tas så snart som möjligt efter att diagnosen ställts och inom fem dagar från symptomdebut. Kuren pågår i fem dagar, skriver Pfizer i ett pressmeddelande.

Störst effekt för högriskpatienter

Läkemedlet har visat sig minska risken för allvarlig sjukdom bland högriskpatienter. Enligt en studie minskade risken för sjukhusinläggning med 89 procent, skriver CNN.

Effekten är dock mindre tydlig för andra, enligt en ny studie. Symptomen reducerades inte så mycket som Pfizer hoppats på, och effekten på behovet av sjukvård var inte statistiskt säkerställd. Företaget har därför beslutat att avsluta rekryteringen till studien, rapporterar tidskriften Time.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet