Kristina Persson (S), ny framtidsminister. Foto: TT

Nya framtidsministern upplevde tidigare liv

Uppdaterad
Publicerad

När Kristina Persson (S) var landshövding i Jämtland 1997 granskades utvecklingsprojektet Tankekraft av SVT:s program Striptease. Projektet handlade om hur positiva framtidsvisioner skulle skapa en bättre framtid för länet, och var mycket influerat av new age. Kristina Persson förklarade själv att hon haft upplevelser av tidigare liv.

Reportaget beskrev bland annat hur jämtländska arbetslösa placerades på nyandliga kurser, och Kristina Persson förklarade hur hon själv använde andligheten i sitt arbete som landshövding:

– Hela mitt arbetssätt bygger på en idé om helhet och balans, och att få Jämtlands län och jämtlänningar och härjedalingar att själva skapa den önskvärda framtiden. Det bygger på en idé om vad andlig kraft kan skapa.

Sveriges nya regering

Som minister kommer hon bland annat att ansvara för framtidsfrågorna. I reportaget 1997 utvecklade hon sin syn på framtiden och hur den kan förändras:

– I dag fylls vi människor med negativa framtidsbilder, det är lätt att bli negativ och media laddar oss med denna negativism. Då måste vi bygga upp positiva motbilder till detta.

”Fick väldigt starka minnen”

Kristina Persson beskrev också egna upplevelser av tidigare liv:

– Jag har i djup meditation upplevt det som brukar betecknas som ett tidigare liv. Ett slags tydliga levande drömmar i vaket tillstånd som rullas upp som en film inom dig, där du är en av de personerna i händelseförloppet.

– Jag fick väldigt starka minnen av allt från att bli ihjälslagen som 19-åring på 1300-talet till att vara fattig torparhustru i vad jag upplevde som Finland på 1800-talet. Jag var också man på 1900-talet.

Hon beskriver också att hon i drömmen befann sig i närheten av den svenske diplomaten Raoul Wallenberg.

– Han var väldigt tydlig i drömmen.

Hur kan man omsätta erfarenheten till ditt uppdrag?

Man kan omsätta den till en självinsikt, att man vet vem man är.

– Vi behöver väldigt mycket nya insikter vi människor!

Tv-reportaget väckte stor uppmärksamhet, och avslutades med att dåvarande arbetsmarknadsministern Margareta Winberg (S) tog avstånd från en stor del av de nyandliga insatserna i Jämtland.

I dag säger Kristina Persson till Expressen att Striptease-programmet inte hade med verkligheten att göra.

– Vi blev lurade. Sedan klippte de ihop bilder på folk som sysslade med new age, som inte hade ett smack med mig att göra. Det klipptes ihop med korta intervjuer med mig och man skapade ett intryck hos tittaren att jag var inblandad i det.

Fakta

Se ett utdrag ur programmet ovan. Reporter i Striptease 1997 var Anna Lindner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet