Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Hallberg (S) framhåller sina erfarenheter från näringslivet och bär det med sig i sin nya roll som Sveriges nya utrikeshandelsminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya handelsministern – från bilfabriken till regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Anna Hallberg (S) blir Sveriges nya utrikeshandelsminister. Hon efterträder Ann Linde (S), som i dag presenterades som ny utrikesminister då Margot Wallström (S) snart lämnar posten efter fem år.
– Mitt första sommarjobb var på Saab i Trollhättan. Det och mina erfarenheter från näringslivet är något jag bär med mig nu i min nya roll, säger Anna Hallberg.

Vid riksdagsårets formella öppnande på tisdagen avslutade statsminister Stefan Löfven sin regeringsförklaring med att meddela vilka som tillträder som nya ministrar. En av dem är 55-åriga doldisen Anna Hallberg, tidigare vice vd för det statliga investeringsbolaget Almi Företagspartner, som blir ny utrikeshandelsminister.

– Anna Hallberg har arbetet nära företag hela vägen från små innovationer till stor export. Hon är en stor tillgång för svensk export med sin bakgrund i företagsvärlden, säger statsministern på en presskonferens efteråt.

Anna Hallberg (till vänster) tar över som utrikeshandelsminister när Ann Linde (till höger) tillträder som Sveriges nya utrikesminister efter Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Barnpassning och städhjälp

Anna Hallberg är stolt och hedrad av förtroendet, men hon blev också lite överraskad när hon fick frågan av Stefan Löfven.

– Jag behövde fundera en eller två gånger. Det tog något dygn innan jag tackade ja, säger hon.

På frågan om hon har några så kallade ”skelett i garderoben” svarar Hallberg så här:

– Jag gjorde två saker för 20 år sedan, som jag kanske inte borde ha gjort och som jag skulle ha gjort annorlunda i dag. Jag betalade en gymnasieelev för att passa barnen.

Svart då?

– Jag gjorde det inte på korrekt sätt, och jag hade också hjälp med städning som jag betalade för. Det insåg jag då för 20 år sedan och har aldrig gjort det efter det.

Sommarjobb på bilfabrik

Hon berättar också om sina första erfarenheter från arbetslivet – sommarjobbet på Saab i Trollhättan.

– Då såg jag hur viktigt jobben är för individen, orten och samhället. Vad som krävs för att ett företag ska kunna investera, säger hon.

Hon framhåller även sina erfarenheter från näringslivet. Hallberg har tidigare också varit chef för privat banking i SEB.

– Det bär jag med mig nu i mitt nya jobb, säger Anna Hallberg.

Sambo med före detta minister

Nya utrikeshandelsministern är sambo med den före detta arbetsmarknads-, närings- och socialministern Anders Sundström. Han satt med i Göran Perssons regeringar på 1990-talet. I en intervju med DI Weekend berättade Sundström om deras kärlek förra året.

I dagsläget sitter Sundström med i styrelsen för sin sambos bolag Anna Hallberg AB. Hon är också styrelseledamot i hans bolag, Anders Sundström Invest AB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya utrikeshandelsministern: ”Behövde fundera en eller två gånger”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer