Nya jämställdhetsministern efter skrotade feministiska utrikespolitiken: ”Jag kallar mig feminist”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringen skrotar S-etiketten ”feministisk utrikespolitik”. Nya jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L) försäkrar däremot att Sverige även i fortsättningen kommer att bedriva en politik med hänsyn till jämställdhetsfrågor.

– Sedan kan man diskutera om etiketter hjälper eller stjälper, säger hon.

Efter valet 2014 lanserade Socialdemokraterna att Sverige, som första land i världen, skulle bedriva en ”feministisk utrikespolitik” och bland annat sträva efter global jämställdhet för flickors och kvinnors mänskliga rättigheter.

Nu är den nya M-, KD- L-regeringen på plats och Tobias Billström (M) har tagit över posten som utrikesminister efter Ann Linde (S). Det innebär att etiketten ”feministisk utrikespolitik” är ett minne blott.

– Användningen av begreppet ”feministisk utrikespolitik” har lett till etiketten har haft en tendens att skymma innehållet. Det har blivit viktigare att säga att man har den politiken, än vad den innehåller, så vi kommer utmönstra begreppet och inte använda det, sade Billström i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

”Jag kallar mig feminist”

Paulina Brandberg (L), ny jämställdhetsminister, håller med Billström om att det viktigaste är att se till politikens innehåll.

– Sedan kan man diskutera om etiketter hjälper eller stjälper, säger hon och fortsätter:

– Nu har Tobias Billström valt att uttala sig så, men jag ser till innehållet och så länge jag är jämställdhetsminister så kommer jag att se till att regeringens politik är feministisk i den meningen att vi alltid ser till jämställdhetsfrågor.

Kallar du dig själv feminist?

– Jag kallar mig feminist för att jag tycker att det är viktigt att vi alla har lika rättigheter och livsvillkor för män och kvinnor, säger Paulina Brandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.