Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Användning av begreppet feministisk utrikespolitik har lett till att etiketten haft en tendens att skylla innehållet” – Hör nya utrikesministern Tobias Billström (M).

Tobias Billström: Regeringen överger benämningen feministisk utrikespolitik

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en ny regering och på Utrikesdepartementet tar en moderat över chefsskapet efter åtta år under Socialdemokraterna.

– Vi kommer att lägga en större tyngdpunkt på Europa och samarbete med Norden och Baltikum, säger den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström i Aktuellt.

Att Billström skulle ta en ministerpost i regeringen var ingen högoddsare, han är något av en trotjänare inom Moderaterna. Men då han i första hand sysslat med inrikesfrågor var det många som höjde på ögonbrynen då just han fick ansvaret för utrikespolitiken i ett så pass osäkert världspolitiskt läge.

– När statsministern frågar om man vill tillträda ett sånt här uppdrag tycker jag att man svarar ja, om man tycker att man har något att bidra med.

Själv blev Billström inte förvånad utan stolt, hedrad och glad. Och han har en plan kring utrikespolitiken:

– Den främsta uppgiften för den svenska utrikespolitiken är naturligtvis att främja svenska intressen på alla områden, som samtidigt leder till att andra länder som vi samarbetar med har nytta av oss och vi av dem.

”Jämställdhet kommer vi alltid att stå för”

Som exempel på detta ger Tobias Billström Ukraina och partnerskapet inom Nato och den transatlantiska länken. 

Är det slut med Sveriges feministiska utrikespolitik nu?

– Användningen av begreppet feministisk utrikespolitik har lett till att etiketten skymt innehållet i politiken, och därför kommer regeringen utmönstra det och inte använda det längre. Men jämställdhet kommer vi alltid att stå för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.