Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Marijuana och kniv i väskan” – Hör nya ministrarna om vad de har för skelett i garderoben.

Lista: Här är nya ministrarnas skelett i garderoben

Uppdaterad
Publicerad

En minister tog av misstag med sig en scoutkniv till riksdagen och fick ett strafföreläggande. En annan minister provade att röka marijuana i London 1996. Här är de tillträdande ministrarnas bekännelser.

SVT Nyheter har tillfrågat samtliga 24 ministrar i den nya regeringen om de har något i bagaget – skelett i garderoben – som de anser bör komma upp till ytan innan de tillträder sina nya poster. De ministrar som har svarat nej på frågan redovisas inte.

Ulf Kristersson (M), statsminister

– Ja, det har jag säkert. Men dem tror jag att ni har rotat fram sedan en lång tid tillbaka. Det är inga nya såvitt jag vet.

2008 avslöjades att Kristersson fått en lägenhet på Södermalm via kontakter i en ideell förening, vars lägenheter först och främst skulle gå till utsatta kvinnor.

Och Sveriges nye statsminister fick 2010 en betalningsanmärkning sedan han inte betalat en skatteskuld på 4 198 kronor i tid, rapporterar TV4.

Gunnar Strömmer (M), justitieminister

– Det beror på hur brett man letar, säger Gunnar Strömmer och fortsätter:

– Men om man tittar efter sådant som kan ha ett allmänintresse i en sådan här intervju så köpte jag svart städhjälp vid några tillfällen för 20 år sedan och har åkt fast för fortkörning vid två tillfällen och då fått betala böter, säger han.

Enligt en granskning av TV4:s Kalla Fakta om anonyma partidonationer gav Gunnar Strömmer en givare tips för att kringgå lagen om insyn i partiers finansierng. I en kommentar till SVT Nyheter i samband med granskningen uppgav Strömmer att han är ”självkritisk”.

Elisabeth Svantesson (M), finansminister

– Jag har kört för fort och åkt dit några gånger, säger Elisabeth Svantesson.

Pål Jonson (M), försvarsminister

– Jag provade marijuana i London en gång 1996. Jag har ett inkassoärende och har säkert haft många förut, säger Pål Jonson.

Jonson säger dessutom att han har fått fortkörning- och parkeringsböter.

Johan Forssell (M), bistånd- och utrikeshandelsminister

– Jag har missat att betala en räkning en gång och fått en anmärkning på det, säger Johan Forssell.

Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister

– Ingen människa är perfekt och jag har till exempel fått fortkörningsböter, säger Niklas Wykman.

Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister

– För några år sedan när jag skulle göra ett besök i riksdagen råkade jag ta med mig min sons scoutkniv i väskan, vilket upptäcktes i säkerhetskontrollen. Det blev ett strafföreläggande för det, säger Anna Tenje.

Jessika Roswall (M), EU-minister

– Jag hade ett företag i början av 10-talet som fick en skatteskuld som gick till kronofogden. Det är väl det, säger Jessika Roswall.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar

– Jag har kört för fort en gång för 16 år sedan, så en fortkörningsbot, säger Carl-Oskar Bohlin.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister

– Ja, jag har några betalningar som har gått till Kronofogden, någon ganska nyligen och någon för några år sedan, säger Camilla Waltersson Grönvall.

– Jag tror inte att det blir ett bekymmer, de betalades på direkten, fortsätter hon.

Det rör sig om totalt tre skulder till ett värde av nära 5 000 kronor.

Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister och vice statsminister

– Dem borde det svenska folket känna till vid det här laget. Jag har försökt att vara öppen och transparent i mitt, så jag tror att allt är känt, säger Ebba Busch.

KD-ledaren har de senaste tre åren haft totalt tre skulder som har gått till Kronofogden, rapporterar DN. Totalt gäller det skulder på drygt 6 000 kronor för bland annat kläder och smink, skriver tidningen.

Busch har dessutom erkänt grovt förtal i samband med en hustvist.

Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister

– Jag har kört för fort två gånger och kört mot rött en gång och blivit av med körkortet, säger Peter Kullgren.

Peter Kullgren, som är före detta partisekreterare i KD, var liksom Gunnar Strömmer (M) en av de politiker som var föremål för TV4:s granskning av anonyma partidonationer. Granskningen kommer däremot inte att vara ett bekymmer för Kullgrens ministerarbete, försäkrar han.

– Jag vet vad vi har gjort. Vi har inte tagit emot några pengar på ett olovligt sätt.

Jakob Forssmed (KD), socialminister

– Jag har ett enskilt avlopp i mitt sommarhus som jag håller på att rätta till. Jag borde ha felanmält det tidigare än vad jag gjorde.

Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister

– 2005 körde jag i 120 km/h på E4:an utanför Nyköpingsbro. Det borde jag inte ha gjort förstås, säger Acko Ankarberg Johansson.

Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister

– Det är inte så många och de flesta har jag berättat om tidigare. Jag har ju varit politiker ganska länge, så det har vi pratat om förr, säger Johan Pehrson.

2006 rapporterade P4 Örebro att L-ledaren, som då var ordförande i justitieutskottet i Örebro, blev av med körkortet och fick 1 200 kronor i böter för att ha kört mot rött ljus.

Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister

Romina Pourmokhtari svarar inte på frågan om hon har några skelett i garderoben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.