Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TV4 frågar ut M:s partisekreterare efter Kalla Faktas avslöjande. Foto: TV4

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer gav givare tips om att kringgå lagen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer gav en givare tips för att kringgå lagen om anonyma bidrag. Det avslöjar TV4:s Kalla fakta.

I en granskning som Kalla fakta har gjort framkommer det att fem av åtta partier i Sveriges riksdag – M, S, SD, L och KD – har föreslagit upplägg för att kringgå lagen om insyn i partiers finansiering – en lag som skärptes 2018 för att förhindra korruption.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer föreslår bland annat att givaren, en affärsman som i hemlighet ingår i Kalla faktas granskning, ska vara med och delfinansiera med 350 000 kronor till en verksamhet som inte är knuten till Moderaterna – men som gör ”väldigt stor nytta” för partiet.

Val 2022

– Ja men det är så här, det finns massa opinionsbildare etcetera som går i riktning mot regeringsskifte, men som inte har med Moderaterna att göra. Vi behöver inte redovisa bidrag som inte går till Moderaterna, säger Gunnar Strömmer i det inspelade samtalet.

Utöver tipset om att ge ett indirekt stöd till partiet föreslår Moderaternas partisekreterare även att givaren, tillsammans med andra affärsmän med högt anseende i samhällsdebatten, ska finansiera ett callcenter. Identiteten blir känd – men inte lika uppenbar. Ännu ett tips är att ge ett mindre belopp inom gränsen för vad som är lagligt att donera anonymt.

Gunnar Strömmer: ”Självkritisk”

I ett sms till SVT Nyheter skriver Gunnar Strömmer att han i samtalet ”informerade om olika sätt att öppet bidra till Moderaterna” – men att samtalet borde ha stannat där:

”Jag borde inte ha nämnt att man kan bidra till andra aktörer utanför partipolitiken. Här är jag självkritisk. Det tar jag med mig när vi går igenom riktlinjer och rutiner för vår insamlingsverksamhet”, skriver han.

Sedan Kalla fakta avslöjade att flera partier har kringgått lagen om anonyma bidrag har Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell tagits ur tjänst. Även Linda Flinth, Liberalernas ansvariga för strategiska ledningsstöd, har lämnat sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet