De flesta elektronikprodukter vi använder dagligen kommer omfattas av den nya skatten – och blir flera hundralappar dyrare. Foto: TT

Nu sätts nya skatten i verket – datorer väntas bli flera hundra kronor dyrare

Uppdaterad
Publicerad

En av de nya lagar som sätts i verket den 1 juli är att elektronikprylar kommer att omfattas av en kemikalieskatt. Det innebär upp till 320 kronor mer per produkt för tillverkare och importörer – och för dig som handlar.

Syftet med en kemikalieskatt som gäller vitvaror och övriga elektronikprodukter är att minska förekomsten av miljöfarliga kemikalier, främst flamskyddsmedel, och lagen kommer även att gälla offentlig verksamhet som köper in elektronik och vitvaror.

Skatten innebär ett prispåslag på 8 kronor/kg för vitvaror och 120 kronor/kg för övrig elektronik – som mobiltelefoner och datorer. Maxbeloppet är 320 kronor per produkt. För en spelkonsol som exempelvis väger 2,5 kg innebär det ett belopp på 300 kronor exklusive moms.

Vill förändra konsumtionsmönstret

– En sådan här punktskatt sätter man för att man vill förändra konsumtionsmönstret, men vi på Skatteverket kan inte säga vad som händer med försäljningspriset i längden, säger Titti Campalto, sektionschef på Skatteverket.

Kommer skatten att påverka skolor som köper in datorer eller läsplattor till undervisningen?

– Ja, alla som köper in de här produkterna kommer att påverkas av skatten.

Kritik mot skattelagen

Branschorganisationen Elektronikbranschen är starkt negativa till den nya kemikalieskatten. Ett problem, anser de, är att skatten bara kommer att gälla produkter som säljs i Sverige och innebära att fler handlar via nätet från andra länder där det är billigare – en förlust för den svenska elektronikhandeln.

– Vi tycker att lagen är helt fel utformad. Tanken var att minska mängden miljöfarliga kemikalier, men som den utformats anser vi att det nu handlar om att dra in pengar till statskassan. Istället borde man ha förbjudit fler farliga flamskyddsmedel, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

LÄS MER: Åtta nya lagar – och vad de innebär för dig

Finns i all elektronik

Hur vanligt är produkter med flamskyddsmedel i vår vardag?

– Det är jättevanligt, jag skulle säga att det i princip alltid är flamskyddsmedel i elektronik och det behöver det vara eftersom det finns brandskyddskrav, säger Erik Gravenfors som är utredare vid Kemikalieinspektionen.

Det är i första hand fyra delar som kan börja brinna om de blir överhettade: kretskortet (som är ingjutet i plast), höljet, kablar och kontakter (usb-portar m.m.).

Hälsorisk på sikt

De allra farligaste flamskyddsmedlen är reglerade och förbjudna på EU-nivå. Hur farliga de flamskyddsmedel är som används på svenska marknaden varierar och Kemikalieinspektionen har ingen tydlig helhetsbild, menar Erik Gravenfors.

– Som vi ser det är det inte en produkt i sig som utgör risken, det är den sammantagna exponeringen av produkter som innehåller farliga ämnen och som på sikt utgör fara för hälsa och miljö – vanligtvis kommer effekterna efter många år.

– Men det finns flamskyddsmedel som är mindre farliga som vi hoppas ska bli de som industrin använder. Det är företagen själva som ansvarar för att deras produkter ska vara säkra.

Vad tycker du om den nya kemikalieskatten?

– Vi tycker i grunden att det är bra med olika styrmedel, i det här fallet ett ekonomiskt styrmedel som kompletterar lagstiftningen.

Kontrollera som konsument

Om man som konsument vill kontrollera prylen man har köpt har man rätt att inom 45 dagar få information om det finns några ämnen som anses vara skadliga och finns med på EU:s så kallade kandidatlista.

– Det kan dock vara svårt att värdera den kemiskt-tekniska informationen som ges. Om det finns kan man välja miljömärkta produkter.

LÄS MER: Budgeten: Höjd skatt på teknikprylar

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund menar att även de flamskyddsmedel som ersätter de farligaste har skadliga effekter på hälsa och miljö, och att det därför behövs ett ekonomiskt styrmedel som komplettering till annan lagstiftning.

Varför har ni valt att införa en skatt istället för fler förbud?

– Förbud är en viktig del av arbetet för att fasa ut farliga kemikalier, men att reglera på EU-nivå tar lång tid och kräver mycket resurser, skriver Per Bolund i ett mejl.

Varor som omfattas av kemikalieskatten:

Vitvaror

  • Kylskåp, frys och frysboxar
  • Diskmaskiner
  • Tvättmaskiner
  • Torkmaskiner
  • Dammsugare
  • Spisar, ugnar, grillar m.m (även mikrovägsugnar och kokplattor)

Övriga elektronikvaror

  • Datorer, läsplattor m.m.
  • Telefoner, routrar och trådlösa nätverk m.m
  • CD-spelare, skrivspelare, telefonsvarare m.m
  • DVD-spelare och videoapparatet
  • Radioapparater
  • TV-apparater, skärmar m.m
  • Spelkonsoler m.m

Källa: Skatteverket

Lag om skatt på kemikalier i viss elektronik (2016:1067)

Kemikalieskatten för viss elektronik är en miljöskatt som inrättades i november 2016. Två av 15 punkter trädde i kraft den 1 april i år, men resterande 13 punkter träder i kraft den 1 juli 2017.

Andra produkter som omfattas av punktskatter inom miljöskatt är till exempel bekämpningsmedel, alkohol och tobak och reklam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.