Politisk strid riskerar stoppa Sveriges nya klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan bli först i världen med politiska mål för hur utsläppen från konsumtion ska minska. Miljömålsberedningen har i uppdrag att ta fram långsiktiga mål som alla partier kan enas om, men nu varnar flera ledamöter för att de riskerar att misslyckas.

– Ärligt talat så är jag väldigt orolig, säger Amanda Palmstierna (MP).

I Miljömålsberedningen sitter ledamöter från alla riksdagspartier. Deras uppdrag är att ta fram en långsiktig strategi för hur utsläppen av växthusgaser som kommer från svenskarnas konsumtion ska minska. Drygt 60 procent av dessa utsläpp sker idag i andra länder, och omfattas inte av de nuvarande klimatmålen.

– Det skulle bli att Sverige tar ansvar för alla våra utsläpp, säger Amanda Palmstierna från Miljöpartiet.

Klimatkrisen

Långt ifrån att enas

Ledamöterna har det senaste året gått igenom nästan 200 förslag från forskare och tjänstemän om hur man kan minska de konsumtionsbaserade utsläppen. Förslagen har handlat om allt från hur den offentliga sektorn ska gå före i omställningen, till progressiv flygskatt för privatpersoner och förbud mot självservering av mat på restauranger för att minska matsvinnet.

Den 28 februari ska uppdraget slutredovisas, men enligt flera ledamöter som SVT pratat med så är partierna långt ifrån att kunna enas om en gemensam strategi.

– Jag är inte säker på att vi kommer att gå i mål, säger moderaten Christofer Fjellner.

Riskerar att misslyckas

Frågorna som de ännu inte lyckats lösa är bland annat hur Sverige ska förhålla sig till EU:s klimatpaket “Fit for 55”, och om man i målen ska ta hänsyn till klimatnyttan från svensk export. Nu riskerar hela uppdraget att misslyckas, och enligt Amanda Palmstierna är det partierna till höger som bär ansvaret.

– Vi har i uppdrag att ta fram ett klimatmål för konsumtion, men vissa högerpartier driver till och med offentligt att de vill att det här ska bli kraftigt urvattnat, säger hon.

Men enligt Moderaterna och Centerpartiet, så är det Miljöpartiet som behöver ge efter på fler punkter för att de ska kunna få till en gemensam strategi.

– Ska det finnas något värde med en sån här beredning så är det ju att alla partier i grund och botten är överens och att vi får långsiktighet i klimatpolitiken, och då kan man inte ta Miljöpartiets kampanjhandbok och tro att det ska bli svensk klimatpolitik, säger Christofer Fjellner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet