Löneökningarna landar på i snitt 5,4 procent. Foto: TT

Nya löner för 20.000 poliser

Publicerad

Ett nytt löneavtal för poliserna är klart. Löneökningarna landar på i snitt 5,4 procent sett över två år sedan parterna enats om att slå ihop två lönerevisioner med utbetalning från 1 april 2018.

I löneavtalet prioriteras poliser i yttre tjänst. Samtidigt har ”särskilda medel” avsatts för att stärka sakligheten i lönesättningen, heter det bland annat i det gemensamma pressmeddelandet från Polismyndigheten och Polisförbundet.

– I och med avtalet fortsätter löneresan. Det kommer att krävas betydligt mycket mer längs vägen för att få stopp på avhoppen och för att kunna locka tillbaka fler av dem som slutat som poliser och få fler att söka till utbildningarna, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i ett pressmeddelande.

Den sista lönerevisionen i det treåriga avtalet är satt till den 1 oktober 2019, en nivå som ännu inte är bestämd utan kommer att vara bestämd utifrån ”behovet och myndighetens ekonomiska förutsättningar.

”Parternas gemensamma målbild är därför att löneökningstakten för poliser under avtalsperioden ska ligga väl över det så kallade märket på arbetsmarknaden”, skriver Polismyndigheten och Polisförbundet i pressmeddelandet.

Lönemärket för treårsperioden 2017–2020 på övriga arbetsmarknaden ligger kring 6,5 procent.

Exempel månadslön poliser

Polisman: 32.500 kr

Brottsutredare: 32.500 kr

Livvakt 32.500 kr

Polisintendent: 47.100 kr

Polismästare: 47.100 kr

Länspolischef: 67.500 kr

Lönen som redovisas är grundlön plus fasta och rörliga tillägg.  Uppgifterna visar 2016 års löner.

Källa: SCB:s lönedatabas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.