SVT:s reporter Valentina Xhaferi har träffat poliserna Johan Bergquist (t.v.) och Peter Lind (t.h.) som båda tycker att de tjänar för lite. Foto: SVT

Låga löner skrämmer bort poliser

Uppdaterad
Publicerad

Vad tjänar egentligen en polis efter cirka fyra år i tjänst? Polislöner har länge varit en het fråga och SVT Nyheter Stockholm har tittat på löneutvecklingen de senaste åren.

– Om man vill ha in erfarenhet och kompetens så måste man betala för det, säger Peter Lind, ingripandepolis i City.

Det råder kris inom polisen, många lämnar yrket. Ofta på grund av de låga lönerna. Ingångslönen för en polis ligger idag på 25.000 kronor, för lite tycker några vanliga medborgare som SVT träffat.

– De sätter sitt liv till och ska se till att vi är säkra, så då tycker jag att de ska ha en bra lön, säger Tania Gabrielsson, boende i Kista.

Krisen inom polisen

Cirka fyra år i tjänst – tjänar under 26.000 kronor

Poliserna Johan Bergquist och Peter Lind är själva inte nöjda med sin lön som ligger strax under 26.000 kronor, efter cirka fyra år i tjänst.

– Är man över 40 år borde man tjäna mer än vad jag gör, säger Peter Lind, polis i City.

Han fortsätter:

– Jag tycker inte att det är värdigt det jobb man gör och jag tror att myndigheten skjuter sig i foten, för om man vill ha in erfarenhet, och om man vill ha in kompetens så måste man betala för det. Och så är det inte idag, säger Peter Lind.

7,1 miljarder kronor till Polismyndigheten

Sedan 2005 har Polismyndigheten slutat vara löneledande, medan andra statliga myndigheter fortsatt öka i lön senaste åren. Många poliser har därför gått över till Migrationsverket och Skatteverket.

I slutet av augusti beslutade regeringen att ge 7,1 miljarder extra kronor till Polismyndigheten de kommande tre åren.  

– Det är jättesvårt att värdera det jobbet jag har och ansvaret jag har i kronor, men jag tycker att vi borde tjäna mer än vad vi gör, säger Johan Bergquist, polis i City.

Pengarna ska fördelas – lön, utrustning och fordon

Det är ännu oklart hur mycket Region Stockholm får av dessa miljarder. Pengarna ska inte bara gå till lön och arbetsvillkor. De ska också räcka till för att anställa fler poliser och civilanställda, samt till utrustning, lokaler och fordon.

– Nu ska vi ta vara på den här möjligheten tillsammans med Polisförbundet och se vilka nivåer vi behöver ligga på för att vi ska vara konkurrenskraftiga mot omgivningen och det är den viktigaste frågan för oss nu, säger Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm.

Inom en månad kommer Polisförbundet och Polismyndigheten att hålla ett möte angående löner för poliser.

– Förväntningarna är så pass stora att det blir löneförhöjning. För att vi ska vara konkurrenskraftiga ska en polis i Stockholm tjäna 34.000 kronor efter sex år i tjänst, säger Andreas Strand, Polisförbundet Stockholm.

SVT Nyheter Stockholm har sökt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson för en kommentar angående poliskrisen, men han har avböjt att uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet