Polisens presstalesperson Lars Byström. Foto: SVT

Polisen: ”Visar hur lojal och plikttrogen man är”

De senaste två åren har övertidsuttaget ökat i Region Stockholm. Poliser och civilanställda jobbar mycket mer i dag, jämfört med för bara ett år sedan.
– Det visar på hur lojala våra kollegor är, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen

Övertidslistan blir bara längre och längre och kostnaderna fortsätter att öka för varje år. SVT Nyheter Stockholm har tagit del av polismyndighetens siffror som visar att mellan januari och juni 2015 låg den totala övertidsuttaget på cirka 109 300 timmar.

Två år senare, samma period, landade det på cirka 165 000 övertidstimmar. Anställda inom Region Stockholm har alltså jobbat cirka 56.000 fler timmar i år jämfört med två år sedan.

LÄS MER: Polisen Simon jobbar över för att klara familjeekonomin

– Vid planering så görs det allt för att vi ska minimera personaluttag och undvika övertid, det finns alltid i chefernas sinne, tillägger Lars Byström. 

Men hur ska ni göra det när övertiden ökar för varje år som går?

– Det ä bara att konstatera att det är svårplanerat, att vi gör allt vad vi kan för att minimera olägenheter för vår personal, säger Lars Byström.

”Öka antal poliser”

Hur ska ni göra konkret så er personal inte blir slitna och tvingas jobba mycket övertid?

– Det brukar vara personal som ställer upp och det visar hur lojal och plikttrogen man är. Det handlar om att öka antalet poliser och där måste statsmakten säga att det ska tillsättas x eller y antal poliser till, säger han.

”Det sliter på personalen”

När det är sådan skillnad mellan 2015 och 2016 och det går inte att planera in. Jag tänker på poliser som måste jobba mycket övertid som blir slitna och måste fortsätta göra ett bra jobb.

– Ja, det sliter på personalen och jag kan tänka mig att sommartid, ljusa fina dagar kanske man inte känner för att jobba extra på samma sätt som man gör i oktober och november.

LÄS MER: Polisens övertidsnota: 68 miljoner kronor redan i år

Vi har sökt regionpolischefen Ulf Johansson för en kommentar vid flera tillfällen men han vill inte ställa upp. Vi har även sökt inrikesminister Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet