Foto: TT

Stockholmspolisen Carl: ”Gnistan och drivet är milt sagt bortblåst”

Uppdaterad
Publicerad
Poliser runt om i Stockholms län vittnar om en allt tuffare miljö, med kollegor som går på knäna och en arbetssituation som går ut över privatlivet.
– Från att inte ha kunnat tänka mig att göra något annat till att knappt bry mig. Gnistan och drivet är milt sagt bortblåst, säger Carl som är polis i Stockholm.

Många poliser har flytt Polismyndigheten sedan omorganisationen 2015. SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om hur länet tappat i personalstyrka och om varför poliser lämnar.

– Sorgligt nog ser problemen liknande ut på de flesta enheter, även i inre tjänst. Personalstyrkan har till stor del fyllts ut med oerfaren civil personal, i flera fall med högre lön än en polis, säger Carl som arbetar som polis i Stockholm sedan tio år tillbaka. Carl heter egentligen något annat.

Hjärtklappning och sömnproblem

Poliser som SVT Nyheter Stockholm pratat med beskriver en arbetssituation så allvarlig att den även går ut över fritiden. En polis berättar att han kommer hem med hjärtklappning efter nattpass och att han har svåra sömnproblem.

– Summan är att poliser är trogna sitt uppdrag, därför kämpar man på. Yngre kollegor, främst de som inte bildat familj än, håller verksamheten flytande genom att jobba sönder sig, säger Carl.

LÄS MER: Det kokar inom kåren

Bemanningen räcker inte till

En bidragande orsak till att flera poliser flyr är dåligt med resurser, bristande uppbackning och utebliven löneutveckling efter flera år i tjänst.

– Enligt nya organisationen ska ett lokalpolisområde bestå av åtta grupper med åtta till tolv anställda och en chef i varje grupp. I Huddinge är det flera grupper som inte når upp till dessa åtta, än mindre till tolv, säger Carl.

LÄS MER: Polisen ger upp gängsatsning

”Åker som en skållad råtta”

Polisförbundet i Stockholm ser ett stort problem med att poliserna inte har vettiga löner och den utrustning som krävs i komplicerade uppdrag.

– Man åker som en skållad råtta mellan jobben. Vi driver på frågorna om arbetsmiljö, löneläge, yrkeshantering och återhämtning för poliser, säger Tommy Hansson, Polisförbundet i Stockholm.

Tommy Hansson, Polisförbundet Stockholm.

Han tilläger:

– Poliser måste känna hopp och stöd från polisledningen och att man har förtroende.

SVT Nyheter Stockholm har sökt inrikesminister Anders Ygeman och Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef för en kommentar

Carl är ett fingerat namn. Han vill vara anonym av privata skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet