”Det behövs fler poliser i yttre tjänst”, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Bara 45 polisbilar ute en vanlig dag i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under en vardagkväll i Stockholms län är det knappt 90 utryckningspoliser ute på gatan. Det innebär att det är cirka 45 radiobilar som är ute och rullar på gatorna.

I Stockholms län bor det cirka 2,2 miljoner och under ett arbetspass ska 45 polispatruller hjälpa och serva dessa. Reaktionerna bland politiker har varit många.

Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare kommenterat situationen inom polisen.

– Vi kommer att bli fler på sikt och det kommer ske 2024, säger han.

Ett pass – 24. 500 människor per polis

Och de utryckningspoliser som finns kvar på gatan idag, under ett kvällspass, är det knappt 90 poliser, som ska täcka hela länet. Det innebär att under en dag ska i snitt en polis kunna hjälpa 24. 500 människor.

– Detta bekräftar att polisen är underbemannad och att de, utifrån de villkor de har, tvingas prioritera ner mycket annat, exempelvis vardagsbrott och viktiga brottsförebyggande arbetet. Det behövs fler poliser i yttre tjänst, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

LÄS MER: ”Kokar inom kåren”

Två terrordåd

Stockholms län har varit hårt drabbad av personaltappet, varje månad cirka 10 poliser i snitt. SVT Nyheter Stockholm har varit i kontakt med flera poliser runt om i länet som beskriver en allt tuffare arbetsmiljö och poliser som jobbar mycket övertid för att fylla de luckor som uppstår. Samtidigt som poliser slutar, måste verksamheten fortsätta. Och de cirka 2,2 miljoner människor i länet får räkna med 45 polisbilar som kan rycka ut på larm.

– Sveriges poliser sliter men de är för få och deras resurser räcker inte till. Jag vill att polisen ska upplevas som tillgänglig, närvarande och synlig för medborgarna, då krävs betydligt fler poliser. Därför vill Moderaterna skjuta till 400 miljoner mer än regeringen till polisen i år och 1,7 miljarder mer nästa år.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna

LÄS MER: Färre än 5.000 poliser

Stockholms län har skakats av två terrordåd, december 2010 och april 2017. Bara den senaste månaden har flera dödskjutningar, mord och grova rån inträffat i länet. Sommaren är en tuff period för många poliser. Och det beror främst på att det finns få poliser kvar som jobbar på ingripandeverksamheten. Det innebär att många poliser måste jobba fler timmar för att få verksamheten att gå runt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet