Foto: TT

Polisen ger upp gängsatsning

Uppdaterad
Publicerad
Polisen i Hässelby-Vällingby lägger ner sin satsning mot gängkriminalitet. Det är oklart om eller när den kommer igång igen.
– Vi förlorar kontrollen över kriminella som vunnit mark, säger polisen ”Fredrik”.

Under hela våren har poliser jobbat med satsningen ”Jason” som varit riktad mot gängkriminalitet. Men nu saknas både pengar och poliser för att fortsätta jobba mot problematiken, något som Hässelby Tidning var först med att rapportera.

– Det är en resursfråga. Folk måste kunna räkna med att en polisbil kommer om något händer. Ingripandeverksamheten måste prioriteras, säger Håkan Thor, kommunpolis.

Vad tänker du om att poliserna inte längre får jobba med satsningen?

– De har vetat om att de gått på en trampolin, ingenting har varit säkert, säger Håkan Thor.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att poliser tvingats jobba som utredare istället för att jobba i den yttre verksamheten i Hässelby-Vällingby. Det var i vintras som ett flertal poliser fick börja jobba på fältet igen.

Polis: ”Vi förlorar kontrollen”

Gängsatsningen ska läggas ner innan sommaren. En polis, som i dag jobbar med satsningen, tror att nedläggningen kommer att slå hårt mot polisens arbete mot de kriminella nätverken.

Mannen vill vara anonym, så vi kallar honom för ”Fredrik”.

– Vi förlorar kontrollen över kriminella som vunnit mark, säger han.

Polismyndigheten har beslutat om att inte ha några övertidskostnader i Hässelby-Vällingby.

– Vi blir utplacerade på ingripandeverksamheten för att täcka upp en del av luckorna. Man vill inte längre bevilja övertid för att täcka upp personalbrister utan i första hand tar man från de brottsförebyggande poliserna, säger ”Fredrik”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet