Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor – mer än dubbelt så mycket som ett vanligt pass. Foto: TT

Nya pass som inte hämtats ligger på hög hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler pass blir kvar hos polisen eftersom ägarna inte hämtat upp dem. Både i Malmö och Göteborg har polisen hållit extraöppet för att lämna ut alla id-handlingar som ligger på hög.

– Jag tror inte gemene man vet att de makuleras efter tre månader, säger Henrik Mårtensson, passansvarig hos Malmöpolisen.

Under förra veckan steg antalet oupphämtade pass från från 9 500 till 11 000 hos Malmöpolisen.

– Så här mycket har vi inte haft tidigare, det här är exceptionellt, säger Henrik Mårtensson.

På fredagsförmiddagen var det ingen kö alls till upphämtningen. Henrik Mårtensson lade ut en bild i sociala medier för att uppmana folk att komma så tidigt som möjligt – då det brukar bli mycket folk på eftermiddagarna nämligen.

För att beta av passhögen höll Malmöpolisen öppet även på söndagen med målsättningen att lämna ut runt 1 000 pass. Det blev 626 utlämnade pass och id-handlingar.

Högt tryck i Göteborg

I Göteborg är utmaningen den motsatta mot i Malmö: här är det ett stort antal människor som vill hämta sina pass. Öppettiderna har förlängts och antalet luckor där pass lämnas ut fördubblats från tre till sex, berättar Johanna Mattsson på polisregion Väst.

– Vi har väntetider på upp till fyra timmar, sade hon till SVT på måndagseftermiddagen medan hon kikade ut på kön där cirka 300 personer väntade.

Resurserna räcker i Stockholm

Även i huvudstaden finns ”fler resehandlingar än under en normal högsäsong som sommaren”, enligt presstalespersonen Helena Boström Thomas – dock utgör det inte i nuläget en betydande utmaning för personalen.

”Vi upplever det inte som ett problem utan har kapacitet än så länge både för förvaring av passen och resurser för att hantera utlämningen av dessa”, skriver Helena Boström Thomas till SVT.

Kötiderna varier och ser olika ut på de olika expeditionerna.

”Oftast går det smidigt med korta väntetider men på kvällarna och vid lunchtid kan det vara något längre väntetider så vi rekommenderar absolut för- och eftermiddagar,” skriver hon.

Makuleras efter tre månader

För den som inte hämtar sitt pass finns risken att behöva börja om eftersom id-handlingar makuleras efter tre månader.

– Vi skickar så klart ut en påminnelse, vi sabbar dem inte på en gång, säger Henrik Mårtensson på Malmöpolisen.

Handläggningstiden ligger på åtta veckor, enligt polisens hemsida.

Sisistaminutenlösningen med ett provisoriskt pass kostar 980 kronor, mer än dubbelt så mycket som ett vanlig pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.