Nu krävs e-legitimation för att kunna boka en passtid. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen inför krav på e-legitimation vid passbokning

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför polisen krav på e-legitimation för att boka tid för ansökan om pass eller nationella id-kort.

– Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, i ett pressmeddelande.

Från och med tisdagen 19 april klockan 22 kommer krav på e-legitimation för att boka tid för att ansöka om pass och nationella id-kort. De tre godkända e-legitimationer som kan användas är BankID, Mobilt BankID eller Freja eID+.

De nya reglerna påverkar inte redan bokade tider.

Boka via telefon

Tanken är att göra bokningarna mer personliga.

– Vi har möjlighet att neka om det inte handlar om den personen. Men vi vill att så många som möjligt får sina resehandlingar. Som det ser ut i nuläget kan vi låta någon göra sin ansökan på den bokade tiden ändå, säger Stefan Marcopoulos, presstalesperson vid polisen, till SVT. 

I framtiden kan det bli aktuellt med ytterligare tekniska lösningar där bokningar exempelvis prioriteras utifrån när personens nuvarande pass går ut. 

– Och om någon utnyttjar systemet kan vi se vem som bokar, säger Stefan Marcopoulos.

Den som inte har en e-legitimation kan ringa till 114 14 och få hjälp av polisens operatörer att boka en tid. Det går även att genomföra en bokning via ombud som har e-legitimation, skriver polismyndigheten.

Långa väntetider

Under våren har det varit hårt tryck på passtider hos polisen – i vissa fall flera månader. Passtider har också sålts via sociala medier.

Enligt polisen släpps nya passtider kontinuerligt. Myndigheten håller också på att rekrytera drygt 400 passhandläggare för att korta köerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.