Öppettiderna kommer utökas på passexpeditionerna från och med 18 april meddelar polisen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisens besked: Fler passtider släpps efter påsk

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan det blir enklare att få tid för att förnya sitt pass. Öppettiderna på landets passexpeditioner kommer nämligen utökas från och med annandag påsk, meddelar polisen.

De långa väntetiderna för att ansöka om pass och nationellt id-kort har skapat uppmärksamhet och frustration de senaste veckorna. Det har till och med lett till att människor övernattat utanför polisstationen på Arlanda i hopp om att få provisoriskt pass.

Nu meddelar polisen via hemsida sin att öppettiderna på landets passexpeditioner kommer utökas efter påskhelgen. Det kommer i sin tur leda till nära en fördubbling av antalet tillgängliga tider att ansöka om pass.

– Vi arbetar brett för att förbättra situationen. Från måndag och sedan successivt kommer vi att utöka öppettiderna och möjligheten att boka passtider även utanför kontorstid, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, i en artikel på polisens hemsida.

För att undvika massbokningar av tider som sedan säljs vidare behöver den som bokar tid fylla i sitt personnummer. Nästa steg kan vara att införa Bank-ID vid bokning, enligt polisen. Det pågår också rekrytering av drygt 400 passhandläggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.