Enligt ansökan som inkommit till polisen vill en 31-årig man bränna koranen framför Irans ambassad på lördag. Foto: Polisen, Fredrik Sandberg/TT

Nya planer på koranbränningar – utanför Irans ambassad

Uppdaterad
Publicerad

En ny ansökan om att få bränna koranen har lämnats in till polisen, denna gång utanför Irans ambassad i Stockholm på lördag. Även de två män som legat bakom sommarens tidigare koranbränningar säger till SVT Nyheter att de planerar nya aktioner.

De tidigare koranbränningarna har fått internationella reaktioner, bland annat har svenska ambassadörer kallats upp i länder som Qatar, Saudiarabien och Iran. Iran stoppar även den nya svenska ambassadören från att komma in i landet.

Enligt en ny ansökan som inkommit till polisen så vill en 31-årig man bränna koranen framför Irans ambassad på lördag.

Utöver koranen vill mannen även tända eld på en bild på Irans ledare och två dockhuvuden. Han berättar för SVT Nyheter att han agerar ensam och att han vill protestera mot hur Iran behandlar sin befolkning.

– Jag kan inte acceptera att vårt folk lever i okunnighet och vidskepelse, säger han.

Enligt polisen kan de ännu inte kommentera ansökan.

– Eftersom att det är en ansökan finns det ingenting att säga just nu, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson i region Stockholm.

Kritik mot Sverige under helgen

Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei riktade skarp kritik mot Sverige i helgen. Han skrev på Twitter att ”förolämpningen mot koranen i Sverige är en hätsk, konspiratorisk och farlig händelse”. Han har även skrivit att ”den svenska regeringen ska veta att genom att stötta brottslingarna som har bränt koranen har man rustat för krig mot den muslimska världen”.

SVT Nyheter har också varit i kontakt med personerna som legat bakom sommarens koranbränningar. De säger att även de planerar nya koranbränningar, utanför riksdagen samt vid Irans ambassad.

SVT Nyheter har sökt svenska regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som lagen är utformad kan polisen inte neka tillstånd till allmänna sammankomster. Hör mer i klippet. Foto: Oscar Olsson / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.