Från och med nu rekommenderas även yngre barn att stanna hemma från skolan om en familjemedlem är sjuk. Foto: TT

Nya rådet: Barn ska stanna hemma om familjemedlem har covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Yngre barn i för- och grundskola bör stanna hemma om någon de bor med är coronasmittad, enligt en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Detta för att avlasta personalen.

Rådet gäller sedan tidigare för äldre elever i bland annat gymnasieålder, men tros ha en begränsad påverkan på smittspridningen i samhället.

Folkhälsomyndigheten understryker sin uppfattning om barnens låga smittsamhet, men menar att arbetet med att anpassa verksamheten under pandemin inneburit stora påfrestningar för skolpersonalen ute i landet.

Man pekar samtidigt på att många barn riskerar att förlora tryggheten som skolmiljön innebär för dem i vardagen i och med det nya rådet.

”Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet”, säger Britta Björkholm, avdelningschef på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Lärarförbundet: ”Jätteviktig åtgärd”

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand välkomnar beskedet om de nya rekommendationerna.

– Det här är en jätteviktig åtgärd som kommer att minska oron, men också göra så att lärarna får fokusera på rätt saker. Att de får slippa vara smittskyddsvakter och istället lägga kraft och energi på andra arbetsuppgifter, säger hon.

Folkhälsomyndigheten betonar i sitt pressmeddelande att de bedömer att barn har låg smittsamhet.

– Vi har inte gjort någon egen smittspårning, men vi kan konstatera att fler och fler lärare har insjuknat i covid-19, många av dem hävdar att de har smittats på sitt arbete. Folkhälsomyndighetens ställningstagande är att varken förskolan eller skolan är det som driver smittan, men för lärarna är det inte relevant var de har smittats, det viktigaste för dem är att inte utsättas för risken att smittas på sin arbetsplats, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ministern: Slappna inte av

Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) måste skolpersonalen, som har en tuff arbetssituation, skyddas under pandemin. Hon uppmanar alla verksamheter i landet att ta sitt ansvar genom att undvika trängsel i lokalerna.

– Det här är en viktig förändring som kommer betyda en större tydlighet i skolan, sa Anna Ekström vid en presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet