Skylt på tält för provtagning. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya regler kring coronatesterna – det här gäller

Publicerad

Överenskommelsen innebär att regeringen åtar sig att betala för all testning av personer med symptom för aktiv infektion. Den medicinska bedömningen som krävs för att få ett sådant test behöver inte innebära ett läkarbesök, utan kan till exempel utgöras av en digital kontakt eller annan lösning för att underlätta och påskynda hanteringen i hälso- och sjukvården så att onödiga flaskhalsar inte skapas.

Testning för aktiv infektion är avgiftsfri för den enskilde, och regionerna kan testa brett och få ersättning av staten för detta. Regeringen kommer även att ersätta regionerna för antikroppstestning av personer som misstänks ha haft covid-19.

Sådan testning ska vara kostnadsfri för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg samt brukare i särskilt boende och hemtjänst. Övriga i befolkningen erbjuds antikroppstestning mot egenavgift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer