Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Välj gärna den lite mindre festen till nyår”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell Foto: Anders Wiklund/TT

Nya restriktioner kan införas nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka och nu flaggar Folkhälsomyndigheten och regeringen för att nya restriktioner kan införas i nästa vecka.

– För den som är fullvaccinerad och frisk går det bra att fira jul med släkt och vänner, men var beredd på att ställa in om du får symptom, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Kurvan över antalet smittade av covid-19 pekar uppåt och belastningen på sjukvården ökar. På grund av detta kan nya restriktioner för att bromsa smittspridningen presenteras i nästa vecka, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Vilka åtgärder som kan bli aktuella är oklart.

– Vi kommer inte att stå här och säga nu vad som eventuellt skulle kunna komma nästa vecka, för då hade vi kunnat säga det redan i dag, säger Lena Hallengren.

”Var beredd på att ställa in”

Sedan den 8 december gäller steg 1 i Folkhälsomyndighetens åtgärdsplan för att bromsa smittspridningen. I detta steg ingår bland annat att arbeta hemma i den mån som det går, hålla avstånd i offentliga miljöer samt att använda munskydd vid trängsel i exempelvis kollektivtrafiken.

Karin Tegmark Wisell menar att vi kommer att behöva förbereda oss på en förvärrad situation i Sverige. I nästa vecka ska Folkhälsomyndigheten presentera nya scenarier för smittspridningen.

Men eventuella nya restriktioner kommer troligtvis inte påverka julfirandet på samma sätt som förra året. Lena Hallengren menar att den som är fullvaccinerad och frisk kommer att kunna fira jul med släkt och vänner.

– Men var beredd på att ställa in om du får symtom. Välj gärna den lite mindre festen till nyår, håll avstånd och ta ansvar, säger hon.

Krav på covidbevis vid inresa

Som ett ytterligare led i att försöka begränsa smittspridningen har regeringen även fattat beslut om att införa krav på covidbevis vid inresa från alla länder i Europa, inklusive de nordiska länderna.  

Det betyder att alla som reser in i landet måste visa upp ett vaccinationsintyg mot covid-19, ett negativt provsvar eller ett intyg om att man tillfrisknat från covid-19. Alla inresande till Sverige uppmanas även att testa sig vid ankomsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet