Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka om man har covid-symptom i dag? Hör statsepidemiologen svara på vanliga frågor om covidtestning i videon ovan. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya riktlinjer: Covidvaccin ska börja kosta för unga

Uppdaterad
Publicerad

Fram till den 1 mars är covidvaccinet gratis för alla.

Men därefter rekommenderas regionerna att ta ut en patientavgift för personer som inte omfattas Folkhälsomyndighetens vaccinrekommendationer.

För personer under 65 år, och personer mellan 65-79, utan några dagliga omsorgsinsatser, finns ingen rekommendation om vaccination under våren och sommaren 2024, enligt Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.

Upp till regioner att välja själva

Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar nu regioner i landet att börja ta ut en patientavgift för vaccinet för ovan nämnda grupper, säger Rachel de Basso, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, till SVT .

– Skulle den gruppen mot förmodan vilja vaccinera sig, så finns den möjligheten, säger hon och fortsätter:

– Men eftersom regeringen inte längre ersätter regionerna för det arbete som utförs vid vaccination, så likställs den vaccinationen med övriga vaccinationer. Då har SKR landat i att regionerna själva får välja om de vill ta ut en avgift, säger hon.

Själva vaccinet tillhandahålls kostnadsfritt till regionerna. Sedan är upp till regionerna att sätta prislappen.

FHM: Få yngre och friska som bli svårt sjuka

Sören Andersson, chef på enheten för vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndigheten, säger att FHM följer det epidemiologiska läget och sjukdomsläget för att se om det finns några rörelser.

– Målet i första hand är att förhindra svår sjukdom och död. Vaccinationerna hindrar inte smittspridning, säger han och fortsätter:

– Yngre och övrigt friska ser vi väldigt få som blir svårt sjuka av covid-19.

FHM:s nya riktlinjer för vaccination av covid-19

Från och med 1 mars 2024 rekommenderas följande:

  • Alla över 80 år, samt personer som är 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en dos under våren 2024.
  • För personer yngre än 65 och personer 65-79 utan dagliga omsorgsinsatser finns ingen rekommendation om vaccination under vår/sommar 2024.
  • För enskilda individer kan det finnas skäl att vaccineras, till exempel på medicinsk indikation vid vissa tillstånd som påverkar immunförsvaret.
  • Vissa tillstånd, exempelvis graviditet eller underliggande sjukdom som medför en risk för svår covid-19, kommer omfattas av rekommendationen att vaccinera sig inför höst/vinter 2024.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.