Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ytterst bygger vi en förmåga att stå upp mot våra grundläggande värderingar”. Hör Heléne Rådemar, ordförande i Frivilliga försvarsorganisationers samarbetskommitté, svara på tre frågor om Sveriges förberedelser inför kris i klippet. Foto: Karin Airaksinen/SVT

Nya säkerhetsläget – det här krävs av dig

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige står inför en kris är det viktigt att alla tar ansvar för hela samhällets säkerhet. Det anser Heléne Rådemar, ordförande i Frivilliga försvarorganisationers samarbetskommitté, FOS.

– Det ansträngda och förändrade säkerhetsläget gör att varje medborgare i Sverige behöver ta ett ansvar för hela vårt samhälles motståndskraft.

Enligt Heléne Rådemar är det viktigt att veta hur man ska ta hand om sig själv och andra i händelse av kris.

Tillströmningen till såväl frivilligorganisationer som hemvärnet har ökat markant efter den 24 februari i fjol, då Ryssland invaderade Ukarina. Även om händelseutvecklingen i sig är oroande, ser Heléne Rådemar positivt på att intresset för att engagera sig har ökat.

– Det är ju helt fantastiskt. Vi välkomnar varenda individ. Därmed visar vi att vi har en väldigt stark försvarsvilja i Sverige och det är ju det som bygger motståndkraft i ett samhälle, säger Heléne Rådemar och fortsätter:

– Det är det som vi ser gör att Ukraina fortfarande står emot det krig som rasar där.

Hör mer om vad som krävs av dig i händelse av kris i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.