Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känna sin fiende, ett starkt luftförsvar och uppgifter till alla” – Hör major Roger Djupsjö om vilka lärdomar från Ukraina som kan stärka Sveriges försvar.

Lista: Lärdomar från Ukraina som ska stärka Sveriges försvar

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska försvaret studerar noga kriget i Ukraina och drar lärdomar för egen del. Det visar sig vara viktigt med såväl militära som civila insatser för att nå framgång.

Major Roger Djupsjö arbetar på Försvarsmaktens högkvarter med planering av större övningar och har tidigare arbetat i Ukraina. Hur landet hanterat angreppet från Ryssland analyseras nu.

– Ukraina är ju väldigt framgångrika. Vem trodde att ett litet land som Ukraina, som har den 28:e krigsmakten i världen, kunde stå emot den näst största krigsmakten i världen, säger Djupsjö.

Alla ska ha en uppgift

Förutom militära strategier har också den civila sidan visat sig ha stor betydelse för framgångarna. Inte bara de som stöttar militären inom sjukvård och logistik, utan att alla medborgare ges möjlighet att bidra i det lilla.

– I stället för att bara sitta hemma och uthärda så har man något att göra. Det hjälper en att stå ut med de fasansfulla upplevelser man har, helt enkelt, säger Roger djupsjö.

Vad har det svenska försvaret lärt sig av Ukraina? Hör major Roger Djupsjö reda ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.