Visa alla (3)

Störningar hos Tele2 ska vara åtgärdade

Publicerad

Tele2 har återigen drabbats av tekniska problem. Bland annat har ”Ring P1” på Sveriges Radio ställts in på grund av teknikhaveriet och SOS Alarm har larmat om att det påverkar möjligheten att ringa 112.
– Vi märker av att vi får in en större mängd tysta samtal utan kontakt med inringaren, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.
Sedan 14.20 har problemen åtgärdats, meddelar Tele2.

Så sent som igår drabbades Tele2 av störningar i telefonnätet. Först vid 21-tiden var felet, som framför allt drabbade företagskunder, avhjälpt.

Nu, mindre än ett dygn senare, har mobiloperatören alltså drabbats av ett nytt haveri som innebär att kunder har problem med att ringa och ta emot samtal.

– Problematiken som våra kunder upplevde igår eftermiddag och kväll, har återuppstått under morgonen. Det drabbar röstsamtal för våra kunder i Sverige och är oerhört beklagligt, säger Louise Ekman, kommunikationschef på Tele2 till SVT Nyheter.

Driftstörningen avhjälpt

Tele2 vet inte exakt vad felet beror på men misstänker inte att en attack ligger bakom.

– Så snart vi har avhjälpt felet så måste vi titta på de bakomliggande orsakerna, säger Louise Ekman.

Under eftermiddagen meddelade mobiloperatören att driftstörningen var avhjälpt. 

– Sedan cirka 14:20 fungerar all trafik mot samtliga operatörer, men kunder kan fortfarande uppleva problem med att ringa till Telenor på grund av kvarstående kapacitetsbegränsning, skriver de i ett meddelande på sin hemsida.

Uppmaning från SOS Alarm

SOS Alarm twittrar om haveriet:

”Tele2 har fortsatt störningar. Kommer du inte fram på nödnumret 112 som Tele2-abonnent rekommenderar vi dig att ta ut sim-kortet och ringa igen”.

Man har också sett en ökning av antalet tysta samtal, det vill säga när en uppringare får kontakt med SOS men sedan inte hörs.

”Allvarligt om man inte kommer i kontakt med 112”

– Det vi gör då är att försöka nå användaren genom att ringa tillbaka eller hitta vem som ringer, men det fungerar inte alltid. Därför uppmanar vi de som har Tele2 att ta ut simkortet så att telefonen kopplar upp sig på ett tillgängligt nät, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

– Det är klart att det är allvarligt om man inte kommer i kontakt med 112, därför går vi ut med information om möjliga vägar runt driftstörningen.

Sarah Hummerdal – SOS Alarm

Ring P1 ställs in

Haveriet har också fått konsekvenser för ”Ring P1” som sänds på Sveriges Radio. Programmet har nämligen ställts in då det inte går att ringa in.

”Tyvärr måste dagens Ring P1 ställas in pga problem med telefonerna. Vi jobbar så klart på att lösa det så snabbt som möjligt och laddar för att höras imorgon igen!”, skriver redaktionen på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer