Foto: Naina Helén Jåma/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sabuni kandiderar till partiledare för Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna, meddelar hon i tidningen Nu. För tillfället är hon ensam kandidat, då hon är först ut att meddela sitt beslut till valberedningen.
”Bortom dagens kris finns en möjlighet att stärka Liberalerna”, skriver hon.

Jan Björklund har efter tolv år som Liberalernas partiledare beslutat det är dags att lämna vidare stafettpinnen och att han inte ställer upp för omval.

Nu väljer ett av toppnamnen som hans efterträdare, Nyamko Sabuni, att meddela att hon kandiderar till posten.

Tillkännagivandet sker i Liberalernas partitidning Nu och gör henne just nu till ensam kandidat till posten. Valberedningen har nämligen inte fått besked från någon annan om att de ställer upp, skriver ordförande Olle Schmidt i ett sms till SVT Nyheter.

– Jag har träffat en hel del medlemmar senaste veckorna och jag har känt ett varmt mottagande och jag har känt att mina tankar och idéer om vad jag skulle vilja med partiet i framtiden har mottagits väl, säger Sabuni på en presskonferens.

”Möjlighet att stärka Liberalerna”

Nyamko Sabuni skriver i Nu att hon ”med stor sorg den senaste tiden följt hur oenighet inåt och otydlighet utåt drivit väljarna på flykten” och att hon därför ställt sig frågan om hon själv kan bidra.

”Bortom dagens kris finns en möjlighet att stärka Liberalerna”, skriver hon.

I dag uppskattar Sabuni att hon åsiktsmässigt ligger i partiets mittfåra – något hon tror gör det lättare att ”medverka till den läkning av partiet som nu behövs”:

”Jag är inte hård”

På en presskonferens om kandidaturen inledde Sabuni med att berätta om sin egen uppväxt som barn till en flykting i Sverige och hur hennes pappa fick ja till ett lån till en bostad, men nej till att fortsätta sina universitetsstudier på grund av sina sex barn.

– Det talas ofta om att jag är hård mot nyanlända och invandrare. Jag är inte hård mot någon utan vad jag talar om är att det är viktigt att det skapas förutsättningar från samhället å ena sidan, i det här fallet tittade kommunerna utanför den här boxen och gjorde det möjligt för min far att köpa bostadsrätt, i andra fallet ställde de krav, varför ska samhället försörja hans sex barn.

På frågor om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna betonade Sabuni att hon anser att arbetet i utskotten inte i första hand ska präglas av partiernas olika ideologier, utan sakfrågor, men att ett bredare samarbete inte skulle vara fruktsamt.

Avgörs i sommar

Det har spekulerats om flera möjliga efterträdare till Björklund och några av toppkandidaterna att ta över hans post är, förutom Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien och tidigare minister i regeringen Reinfeldt, och Christer Nylande, partiets gruppledare i riksdagen.

Vem som blir partiets nya ledare avgörs vid ett extra landsmöte den 28 juni.

Bakgrund: Född 1969 i Bujumbura i Burundi, kom som flykting till Sverige som tolvåring med sin familj.
Nuvarande arbete: Hållbarhetschef på ÅF.
Bakgrund i Liberalerna: Riksdagsledamot 2002-2006, integrationsminister 2006-2010, jämställdhetsminister 2006-2013, biträdande utbildningsminister 2010-2013. Sabuni lämnade regeringen på egen begäran i januari 2013, och därmed lämnade hon också sin riksdagsplats.

Källa: Nu, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.